fbpx

4 tips om te beginnen met mediteren

De mens is echt een gewoonte machine. Bewust en onbewust vervallen we automatisch in bepaalde patronen. Je kent het wel: Klokslag 16uur? Snacktrek! Belangrijk is om te weten dat deze gewoontes altijd automatisch starten. Je hebt zo vaak gedaan dat het je helemaal “eigen” is geworden. Je hoeft er niet meer bij na te denken. Dussss… Wil je een nieuwe gewoonte aanleren? Practise! Mediteren is een effectieve manier om meer balans in je leven te krijgen. Het verminderd angst, je leert beter je aandacht te richten en volgens recent onderzoek wijzigt het zelfs hersenstructuren. In positieve zin 😉 Kortom met z’n alle aan de meditatie! Hieronder 4 belangrijke tips om te beginnen met mediteren.
Zoals gezegd is niet makkelijk om te beginnen met iets. En hoe begin je dan met mediteren???? Je weet dat het goed voor je is, maar hoe geef zoiets een vast plek in je drukke leven? Hierbij 4 tips:

1. Prik een vast moment in je agenda. Door een vast moment aan te houden, koppel je de gewoonte aan een bepaald tijdstip. Als het een vast onderdeel wordt van je dagelijkse routine, zal je lichaam je automatisch herinneren aan je vaste meditatie prik. Daarnaast maakt dit het gemakkelijker om je andere activiteiten er omheen te plannen.

2. Zet de tijd en wees lief voor je jezelf. Stel van te voren vast hoe lang je gaat mediteren en zet een wekker. Maak het voor jezelf behapbaar en hou het leuk. Begin met bijvoorbeeld 10min.

3. Gebruik technologie. Persoonlijk ben ik helemaal fan van de Headspace app. Dit is een heel fijn appje dat je 10minuten begeleid. De filmpjes van Tijn Touber (thehousefyoga.com) of de begeleiding op yogavlo.com zijn ook een aanrader.

4. Zet door en wees consequent. Het duurt ongeveer 30dagen om een nieuwe gewoonte aan te leren. Het zal in het begin dus om wat inzet vragen. Maak je meditatie-minuten heilig. Dit is jouw moment!

Go get them 🙂

Lieske

Lees ook:
Walking Meditation App
Meditatie app: STOP, BREATHE & THINK