fbpx

Ademwerk, dit is wat het doet!

Ademwerk, dit is wat het doet!

Adem in en uit, het is zo simpel, effectief en zo krachtig
Adem bewust gebruiken is een fenomeen wat internationaal al eeuwen bekend is en beoefend wordt. Denk aan meditatie, ademhalingsoefeningen en yoga welke ingezet worden voor de reductie van stress, ontspanning, meer energie, om te zijn en persoonlijke groei. Minder bekend bij het grote publiek is bewust ademen, ademcoaching, ademwerk ofwel Conscious Breathwork. Regelmatig krijg ik dan ook de vraag: Wat is dat, dat met dat ademen wat je doet? Is dat niet enorm zweverig? In deze blog mijn antwoorden en de redenen waarom ik zo enthousiast ben en wat er over geschreven staat in wetenschappelijke onderzoek.

Wat doet Conscious Breathwork?  
Ademen is een helingsmethode voor vele lichamelijke, emotionele en geestelijke uitdagingen in jouw leven. Het werkt op drie verschillende niveaus:

Het lichamelijke niveau

“Breathing affects your respiratory, cardiovascular, neurological, gastrointestinal, muscular, and psychic systems, and also has a general effect on your sleep, memory, ability to concentrate, and your energy levels.” – Donna Farhi

Deze quote geeft aan waar ademen onder andere invloed op heeft en als je dus niet op de juiste manier adem haalt op welke gebieden er klachten kunnen ontstaan. Bij een onjuiste manier van ademen die voorkomt bij een groot deel van de volwassen bevolking zorgt voor een niet efficiënte uitwisseling van zuurstof en afvalstoffen. Wat invloed heeft op je gezondheid en ontspannings- en energieniveau.

Het mentale niveau
Conscious Breathwork helpt bij het doorbreken van niet helpende of vastzittende denkpatronen.

Het emotionele niveau
Conscious Breathwork kan onverwerkte herinneringen of onverwerkte of vastzittende emoties helpen verwerken. Waardoor je de energie die eerst naar emoties ging nu vrij komt voor persoonlijke groei of herstel. Dit is de reden dat een ademsessie onderdeel is van mijn Less Stress en Burn-out coachingstrajecten. Vaak is er veel verdriet, boosheid en somberheid. Door deze in het begin van het traject door middel van een ademsessie op te ruimen ontstaat er ruimte en focus voor het eigen herstelproces.

Wat zeggen anderen?
“Het was een fijne zinvolle ervaring die me veel heeft gebracht. Cynta heeft een rustige, empathische open houding, waarbij je je snel op je gemak voelt. Dit is erg prettig in een kwetsbare moment. Hierdoor heb ik het volle uit de ademtherapie kunnen halen. Ik heb nu meer rust, het gevoel lichter te zijn (er is het één en ander verwerkt) en kan ik sneller signaleren wanneer ik moet stoppen.”
– Elyse (26) Persoonlijk begeleidster gehandicaptenzorg

“Ik ben het type vrij down to earth, eerst zien dan geloven. De ademsessies hadden meer effect dan ik had verwacht en dit heb ik als zeer verrassend en prettig ervaren. De manier waarop Cynta aanwezig is en je begeleidt is erg rustgevend en daardoor ook erg prettig. Er was een fijne rustige sfeer waarin alles er mocht zijn. Ik ben energieker en merk dat ik al wat meer gestructureerd ben dan voor de ademsessie.”
– Koen (29) docent basisonderwijs

Wat zegt de wetenschap?
Dr. C. Samuel West is chemicus, lymfoloog en oprichter van de The World Wide Blood Protein Research Society in Orem, Utah (VS) en legt een direct verband met zuurstof en gezondheid. Dr. West heeft gedurende 25 jaar onderzoek verricht naar aanleiding van zijn vraag, waarom we zo snel sterven bij gebrek aan zuurstof. We kunnen immers nog wel vrij lang leven zonder eten of drinken. Zijn onderzoek leidde tot tal van wetenschappelijke conclusies over het begin en de ontwikkeling van ziekten. Hij ontdekte bovenal, dat een gebrek aan zuurstof tot ziekte en zoals we allemaal weten uiteindelijk de dood leidt, maar dat een overvloed aan zuurstof bijna alle ziektes kan helen. Dit verklaart mede, waarom de transformerende ademmethode waar bij C-Coaching in de workshops en ademsessies wordt gewerkt verrijkende resultaten geeft.

Dit is waarom Conscious Breathwork een belangrijke, misschien wel de belangrijkste sleutel tot zelfheling, gezondheid en life-management is.

Wil je ook kennismaken met Conscious Breathwork? Dan heet ik je van harte welkom tijdens de ademworkshop a.s. zondag 19 maart. 

Cynta van den Broek