fbpx

Back in shape: tijd voor een suikerdetox!

Back in shape: tijd voor een suikerdetox!

Suikerdetoxen met Loka Voeding

De afgelopen weken hebben we eindeloos kunnen genieten van de warme zomer. En dus ook eindeloos van onze terrasjes, festivals, vakanties en andere festiviteiten. Dat gaat vaak samen met wat hapjes en drankjes. Voor je het weet eet je iets teveel van het goede en voel je je een stuk minder fit. Ben jij stiekem ook wel weer blij met de koelere lucht en heb je zin om weer te sporten en gezond te eten, maar vind je het lastig om uit je ‘zomergewoontes’ te komen? Voedingscoach Laura (Loka Voeding) heeft de ultieme tip: tijd voor een hardcore suikerdetox!

Heb je wel eens geprobeerd om helemaal geen suiker te eten? Als je dat wel eens hebt gedaan, weet je dat dit niet gemakkelijk is. In heel veel voedingsmiddelen hebben fabrikanten suiker verstopt. Vaak ook in producten waarvan je het helemaal niet verwacht, zoals brood, crackers, vleeswaren, pindakaas en ander beleg, zoutjes, chips en veel meer. Ongemerkt krijgen we een stuk meer suiker binnen dan we denken.

Dat is best kwalijk, want teveel suiker eten kan negatieve gevolgen hebben voor je gezondheid: van overgewicht, vermoeidheid en hoofdpijn tot hart- en vaatziekten en hormonale klachten. 

Het is dus voor iedereen verstandig om (veel) minder suiker te eten. De voordelen: je voelt je fitter, blijer, beter uitgerust en je komt veel sneller op een gezond gewicht. Suiker kan alleen heel verslavend werken. Om daar vanaf te komen is er maar een oplossing: afkicken!

Wat ga je doen tijdens je suikerdetox?

De komende 2 weken ga je alle suiker en vormen ervan vermijden. Heel goed etiketten lezen dus! Suiker heeft veel schuilnamen, zoals dextrose, fructose(-stroop), glucose-fructosestroop en maltodextrine. Hier vind je een compleet overzicht.

Wanneer je gaat afkicken van suiker, kun je tijdelijk klachten als hoofdpijn, vermoeidheid, of spierkrampen krijgen. Ook kun je prikkelbaar worden, honger krijgen en vooral erg veel zin hebben in suiker. Dit is tijdelijk, dus hou vol! Het is het waard, want daarna heb je meer energie en zult zien dat je veel minder zin hebt in suiker en zoete snacks.

Wat kun je doen om dit proces te ondersteunen?

  • Drink veel water en kruidenthee: 2-3 liter per dag.
  • Doe verder rustig aan; wees lief voor jezelf en zorg ervoor dat je niet te druk bent. Neem een massage, warmbad en doe yin yoga of yoga nidra.
  • Ben je moe? Neem 2-3 gram vitamine C per dag als supplement.
  • Wanneer je last krijgt van spierkrampen (vaak in de benen), neem dan 200-400 mg magnesium per dag. Kies voor magnesiumbisglycinaat of -citraat. Deze worden het beste opgenomen waarvan de bisglycinaat het snelst. Als je het een uurtje voor het slapen neemt, kun je ook vaak beter slapen.

Tijd om te beginnen!

Een paar tips om het jezelf makkelijker te maken:

  1. Ruim je keukenkastjes en koelkast op. Bekijk de etiketten en gooi alles weg waar suiker en witte bloem in zit. Zo kom je ook niet in de verleiding het toch te eten.
  2. Maak een boodschappenlijst met producten die je wel kan en wil eten en sla gelijk alles in.
  3. Je kunt veel vinden in natuurwinkels, zoals de Ekoplaza. Denk aan bouillonblokjes, sojasaus (tamari) en andere sauzen zonder suiker. Maar lees hier ook de etiketten. Biologisch betekent niet per definitie zonder suiker.
  4. Haal ook veel fruit in huis en eet dit als je veel zin krijgt in suiker. Gedroogd fruit kan ook, maar met mate want dit bevat wel veel natuurlijke suikers.
  5. Zin in chocolade? Doe rauwe cacaopoeder of nibs door je yoghurt, havermout, zelfgemaakte chocolademelk, bananenbrood, pannenkoeken, of andere baksels.
  6. Eet je toch een keer (per ongeluk) suiker? Geen stress. Dan kan gebeuren en ga gewoon verder met je detox!

Meer doen?

Laura (Loka Voeding) is voedingscoach en (BGN-)gewichtsconsulent en geeft persoonlijk advies bij Bluebirds. Consulten kun je vaak vergoed krijgen in je aanvullende verzekering. Ook krijgen Bluebirds leden €50,- korting op een coachingsprogramma. Lees meer en kom langs voor een gratis kennismakingsgesprek!