fbpx

Beginnen met mediteren: hoe wordt lang stil zitten comfortabel?

Beginnen met mediteren: hoe wordt lang stil zitten comfortabel?

Stilzitten is moeilijk en het doet pijn. Stilzitten is een groot onderdeel van mediteren. Als je stilzitten lastig vind kan de drempel om te gaan mediteren ook erg hoog zijn. Het zou dus wel fijn zijn als je al comfortabel bent voordat je begint met mediteren. Er is een truc die ik graag met je deel! Zou je eigenlijk helemaal niet willen mediteren? Dan helpt de truc ook bij het zitten op een stoel of bij het verhelpen van klachten van te lang zitten op een stoel.

Waarom stil zitten?

In de yogafilosofie zou meditatie leiden tot Samadhi, verlichting. Een staat van ‘zijn’ waarin je vrij bent van gedachten en materie en wat je ultieme rust geeft. Voor veel guru’s en yogi’s klonk dit aanlokkelijk en vertrokken dus naar de Himalaya om jaren van hun leven alleen in een grot of op een berg door te brengen om te leven van alleen zuurstof. Vervolgens keerde zij verlicht terug om hun ervaringen te delen met het gewone volk. Nu begrijp ik dat Samadhi niet jouw persoonlijke doel zal zijn, want we moeten nog carrière maken, een gezin stichten of rijk worden. Maar meer rust is een gevoel waar we ons graag mee identificeren, zeker in de huidige maatschappij waar de wereld steeds meer snelheid van ons verwacht en een druk sociaal leven soms zijn tol eist. Gelukkig kunnen we die technieken uit die grot ook in de lage landen toepassen om daar de vruchten van te plukken.

Stil zitten in meditatie? Eerst bewegen!

Maar waarom moeten we stil zitten? De reden waarom we zitten is omdat de geschriften in de yoga filosofie aangeven dat die ultieme rust alleen behaald kan worden als we zitten. We zijn dan actiever dan wanneer we liggen en kunnen minder afgeleid worden dan als we staan of bewegen. Nu zijn we in het Westen vooral gewend om op stoelen te zitten, zo’n kleermakerszit is voor ons geen easy pose. Hoe kun je beter stil zitten? Door te bewegen.

Volledig ontspannen

Beweging is belangrijk om je lichaam voor te bereiden om langer stil te zitten. Yoga poses zijn zo ontworpen dat je lichaam geen obstakel meer vormt voor het stilzitten. Een yogales is zo opgebouwd dat de doorstroming van je bloed is geoptimaliseerd, je heupen open zijn, je ruggengraat niet meer stijf is, je schouders ontspannen op je rug kunnen rusten, alle dagelijkse spanning hebben losgelaten en je dus de kans hebt om je te focussen op wat er allemaal in je hoofd gebeurt. Het is ook belangrijk dat je in zo’n yogales niet over je eigen grenzen gaat, want dat kan zorgen voor blessures die stil zitten alleen nog maar oncomfortabeler maken. Dat bewegen helpt om lekker te zitten kan je dus ook helpen in het dagelijks leven. Ben jij kampioen bankzitten? Of heb je een baan achter een bureau? Meld je dan aan voor jouw eerste SuperLes of yogales en laat je verassen hoe lekker je lijf kan voelen.

Daniella  

De eerste stap maken? Probeer eens een Yoga Nidra les of Mindfulness Meditatie. Meer verdieping? Geef je op voor de Bluebirds Coaching sessies waar we onder anderen meditatie technieken gebruiken om je hoofd rustiger te maken. 

Lees ook: 
Vijf voordelen van Vinyasa Flow
Mediteren is als Online Shoppen