fbpx

Beginnen met mediteren is als online shoppen!

Beginnen met mediteren is als online shoppen!

Heb jij ook wel eens last van uitstelgedrag? Dit ontstaat meestal bij het invullen van de belasting, de badkamer schoonmaken of het afsluiten van een nieuw energiecontract. Een bijwerking van uitstelgedrag kan online shoppen zijn. Of in ieder geval, dat doe ik graag als ik saaie dingen moet doen waar ik niet direct resultaat van zie. Via een site klik je op een advertentie, door naar de volgende site vol met spullen die je niet nodig hebt. Of toch wel? Vervolgens klik je door naar nog een site, check je de andere site of hetzelfde merk daar niet toch goedkoper is. Heb ik niet nog ergens een kortingscode in een nieuwsbrief. Dit is precies hoe jouw hoofd werkt en waarom mediteren je kan helpen. Mediteren voor beginners is eigenlijk heel simpel!

Het voordeel van beginnen met mediteren
Net als bij online shoppen kom je door een trigger (een emotie, gebeurtenis of beeld) vaak bij de eerste gedachte. Deze gedachte brengt je naar een volgende gedachte en de volgende en voor dat je het weet zit je vast in een verhaal van een stroom aan gedachten. Meditatie helpt je om die verhaallijn te herkennen. Het helpt je als het ware bij het doorklikken naar de derde website je te herinneren dat nutteloze item eigenlijk niet nodig hebt. Zo kun je weer terug gaan naar de activiteit die wel van belang is. Handig! Want dat geeft je meer energie. Het geeft meer ruimte in je hoofd om betere beslissingen te maken. Het geeft je meer tijd en dat helpt om een gelukkiger mens te worden en doelen te bereiken.

Hoe begin je met mediteren? Nu ga je stil zitten!
Beginnen met mediteren is een grote stap. Zeker als je de snelheid waarin je leeft eigenlijk wel lekker vindt. Je verdient genoeg geld om die onverwachte uitspatting op websites te financieren. Je hebt geen problemen. Zou het dan niet toch lekker zijn om meer tijd over te hebben en meer voor elkaar te krijgen? Iedereen heeft wel een droom, misschien is het een baan, een reis of wil je iets nieuws leren. Mediteren kan helpen om je die extra tijd te geven. En je hebt er helemaal niets voor nodig behalve je lichaam en misschien een kussentje. Denk bijvoorbeeld eens na over jouw ochtendritueel, kun je daar iedere dag 10 minuutjes zitten inlassen? Zitten is niet makkelijk. Zeker niet met enkel een kussentje of dekentje op de grond. Je mag daarom ook altijd kiezen voor een stoel. Als je wel op de grond gaat zitten zorg dan dat je een beetje opgewarmd bent. Maak je heupen los, doe een stretch voor je rug en ontspan je schouders. Laat je lichaam je niet afleiden tijdens het zitten.

Begin met mediteren op ieder moment
Het is aan te raden om eerst meditatielesje te volgen bij een docent. Zo kom je af van het gevoel dat je iets fout of slecht doet. Daarna kun je wat je in de les hebt geoefend thuis in je ritueel opnemen. Bedenk van te voren wel goed wat je zou willen bereiken met mediteren. Dat kan iets kleins zijn of iets groots. Dit zal er voor zorgen dat je begint met mediteren maar ook dat je het vol gaat houden. Geniet van alles dat in je op komt, goed of slecht, dan beloof ik je dat het net zoveel plezier geeft als de pakketbezorger die aanbelt met jouw nieuwe nutteloze aankoop.

Vanaf september vindt je meedere meditatielessen op het rooster! Een yogales kan je helpen om beter stil te zitten omdat je dan werkt aan lenigheid. Iedere zaterdag werkt Anita in haar Mindfulness lessen met meditatie wat een leuke stap is als je meditatie wilt gebruiken om beter voor jezelf te zorgen.