fbpx

Bijkomen in Restorative Flow – Dit is wat je kunt verwachten van Restorative Yoga

Bijkomen in Restorative Flow – Dit is wat je kunt verwachten van Restorative Yoga

Als je in je dagelijks leven gewend bent om in de vijfde versnelling te staan, dan is je geest dat ook. Vaak draaien je gedachten overuren en zit je hoofd stampvol met to do lijstjes, gesprekken en verplichtingen. Restorative yoga is dan de vorm van yoga die jou kan helpen de fysieke en mentale balans te herstellen in je lijf en geest. Het helpt angst en stressklachten, als oorzaak van een overbelast lichaam en overbelaste geest, te verminderen door middel van het gebruik van props en de lange tijd die je in de ontspannen poses doorbrengt.

Restorative Yoga is een perfecte tegenhanger van de actieve Superles (plus) of Super Flow, omdat je jouw lichaam de kans geeft om te herstellen. Is Yin yoga jouw favoriete stijl? Of heb je eerder Yin geprobeerd en hield je hoofd niet op met malen? Dan is het aan te raden deze vorm een kans te geven. In Yin ben je actief aan het stretchen, wat de intensiteit van de les hoger maakt, terwijl Restorative yoga je leert over te geven aan de ontspanning.

Moet je nog steeds worden overtuigd, dan is dit wat je kunt verwachten van een Restorative Flow les:

Een langzame flow om je lijf beter te leren kennen

In een Restorative flow warm je jouw lijf op door middel van aangepaste langzame Sun Salutations. In deze sequence, beweeg je van vooroverbuigingen naar achteroverbuigingen, je opent je heupen en versterkt je core. Dit is de sequence die nooit gaat vervelen en waar veel variaties mogelijk zijn. Hier kom je uit je hoofd in je lichaam en heb je de kans om te voelen welke uitwerking de dagelijkse sleur op jouw lichaam heeft.

Ontspannende diepe stretches

Dus jij denkt dat je keihard moet werken om de voordelen van een yoga practice te ervaren? Een dynamische les kan geweldige uitkomsten hebben. Maar juist de afwisseling met een les met diepe stretches, waarbij je soms minuten in een houding blijft, laten je lichaam ontspannen in een pose. Het geeft je de mogelijkheid stress te herkennen in je lichaam. Deze informatie is niet alleen handig in je reguliere yoga practice, maar ook in het leven buiten de mat.

In 2013 heeft een studie van de University of California, San Diego uitgewezen dat het zelfs mogelijk is vet te verbranden door middel van Restorative yoga. Het verlagen van het stresshormoon cortisol zou op de lange termijn helpen bij het verbranden van vet.

Kalmerende pranayama

De flow en poses worden afgewisseld met ademhalingstechnieken die je hoofd kalmeren, je zenuwstelsel resetten en de vecht-of-vluchtreactie verminderen. Dit geeft je immuunsysteem een boost, zorgt voor een betere nachtrust, geeft je meer energie gedurende de dag en laat je lichaam herstellen van dagelijkse stress.

Laagdrempelige meditatie oefeningen  

Wist je dat de asanas (yogahoudingen) bedoeld zijn om langer in een lotushouding te kunnen zitten tijdens een meditatie? Is lang stilzitten voor jou een lichamelijke of geestelijke uitdaging? Restorative flow is een goede vorm om je overactieve geest te kalmeren.

Het begint bij het ontspannen van je lichaam, heb je dit onder de knie, dan begint de volgende uitdaging. Want al lijkt het of de andere yogi’s in de les liggen te slapen, niets is wat het lijkt. Het kalmeren van je geest is de grootste uitdaging. Je bent niet de enige die in stilte onrust, emoties of zelfangst kan ervaren. In Restorative flow kun je oefenen met het kalmeren van de onrust die per week, per dag of zelfs per minuut kan verschillen.

Volledige overgave door loslaten

Het meest kenmerkende aan een Restorative Flow les is het gebruik van props in de ontspannen houdingen als child’s pose, legs-up-the-wall, butterfly pose en corpspose. Zo kun je minuten lang in een pose blijven zonder pijn of spanning te ervaren in je lichaam.

Heb jij altijd de touwtjes in handen? En heb je altijd alles onder controle? Leer in deze les om je over te geven aan de ondersteuning van de props en de begeleiding van de docent en laat deze 75 minuten durende yoga les voelen als een mini retreat.

Restorative flow kan jouw Superles regime en dynamische Super Flow practice ondersteunen en zelfs verbeteren. Maak het onderdeel van jouw ritueel en het helpt je lichamelijk en geestelijke gevolgen van dagelijkse stress te verminderen.

Kijk op het rooster of een ochtend of avond les in jouw agenda past.