fbpx
De reden om een morning practice te hebben

De Diepere Reden Om Een Morning Practice Te Doen

We weten allemaal dat mediteren goed voor je is, net zoals bewegen. Beide dragen bij aan je fysieke, emotionele en mentale gezondheid. Waarschijnlijk sport je regelmatig en mediteer je weleens in een yogales of af en toe hier en daar wanneer je er behoefte aan hebt, of het simpelweg voelt alsof het nodig is. Dus waarom zou je dan een morning practice moeten doen als je al deze dingen ook al op andere momenten van de dag of in de week doet?

Toen ik aan deze blog begon te schrijven, begon ik meteen met het opschrijven van alle (bewezen) voordelen van mediteren en je energie laten stromen. Terwijl ik het schreef bleef ik merken dat het niet klopte wat ik schreef. De feiten waren niet fout, maar de diepere essentie waarom een morning practice zo waardevol is werd eigenlijk niet benoemd.

Het meereizende altaar

Zoals sommige mensen een altaar hebben waar ze dagelijks minimaal een paar minuten tijd spenderen of naar de kerk of moskee gaan, is voor mij mijn morning practice mijn altaar, inclusief mijn lichaam en alles wat ik ben op ieder ander niveau. Het is een moment waarop ik niet bezig ben met de dingen die ik niet goed doe, waar ik aan wil werken om een beter persoon te zijn of beter in iets te zijn. Alles tijdens mijn morning practice is een ode aan mijzelf als wezen. Mijn lichaam die gezond is en zich altijd aan het helen is. Het leven wat ik mag leiden. De energie die door mij heen stroomt. En een onderdeel van de kosmos te mogen zijn in zowel de grootste als de kleinste zin.

Om mijn dankbaarheid te uiten naar mijzelf, naar mijn bestaan en mijn lichaam – die ervoor zorgt dat ik hier op aarde dingen kan doen – neem ik iedere dag de tijd voor mijn lichaam om te luisteren en te voelen wat het nodig heeft. Ik voel hoe mijn energie op dat moment stroomt en voel wat het nodig heeft. Ik luister naar mijn gedachten en hoor wat het nodig heeft. En tijdens deze periode ben ik er volledig voor mezelf. Het is een tijd waarin ik altijd vanuit mijn grotere wezen werk.

Door een morning practice te doen waar je er volledig voor jezelf bent en ook zo handelt, begin je te werken aan een bijzondere en misschien wel je meest waardevolle relatie die je kan hebben. Tenslotte ben je altijd, waar dan ook, 24 uur met jezelf, dag in dag uit.

Een morning practice is een overload aan minicadeautjes aan jezelf.

De basisingrediënten

Mijn morning practice staat niet vast. Ik heb een paar oefeningen die mij een paar minuten kosten die ik hoe dan ook doe. Als ik die oefeningen doe weet ik zeker dat mijn fysieke en energetische lichaam de basisvoeding heeft gekregen voor die dag. Vanaf daar kijk ik wat ik nodig heb. Dat betekent niet dat ik iedere dag iets anders doe. Soms is mijn morning practice een aantal dagen achterelkaar eigenlijk volledig hetzelfde. Niet omdat dat moet, maar omdat ik die dagen dezelfde behoefte had en voelde dat ik dat nodig had. Voor anderen is het anders. Zij volgen bijvoorbeeld een strak schema wat ze afwerken. Dat is een keuze.

Een vast tijdstip nemen helpt bij je morning practice. Net als je voor anderen op tijd komt zodat je aan hen eer betuigt, zo kan je ook op tijd voor je practice zijn. Je staat ervoor op, je bent erop tijd, en je neemt er de tijd voor. Basisregels die je ook hanteert voor afspraken die je hebt met mensen die belangrijk voor je zijn. Hetzelfde geldt voor jezelf. Daarnaast zal je hele wezen zich standaard hierop voorbereiden, dat is fijn voor je lichaam en geest.

Hoe zit het met mediteren?

Over de lengte van een morning practice zijn de meningen verdeeld. Dit start al wanneer we het over mediteren hebben. Voor de meesten geldt de regel dat wil je iets van baat bij hebben van je meditatie, dan moet je minimaal 20 minuten per dag zitten. Veel mensen ervaren dit als erg lang en moeilijk en worden daardoor snel ontmoedigd. Ook hier ben ik wat milder in. Ik ben voor een lange meditatie, mits je ook daar zelf van geniet en bewust ervaart dat het je goed doet. In ieder ander geval vind ik het belangrijker dat je tijd voor jezelf maakt en überhaupt voor 5 of 10 minuten zit en een meditatie uitvoert die voor jou prettig is. Alleen vanuit een intrinsieke behoefte kan je een practice opbouwen die je dag in, dag uit wil doen. Wanneer je Iedere keer al bij voorbaat er tegen op ziet dat je straks weer 20 minuten moet zitten, is al meer dan voldoende reden om binnen een paar dagen weer te stoppen met je goede voornemen.

De flow van het leven

Er zijn dagen dat mijn morning practice letterlijk 2 minuten duurt. Het gebeurt niet vaak, maar het gebeurt en ik ben daar ook helemaal oké mee. En om helemaal met de billen bloot te gaan, ik kies dan niet voor een meditatie, maar voor die basisoefeningen waar ik het al eerder over had. Het leven is dynamisch. We kunnen niet alles plannen. Leren durven mee te stromen met het leven is denk ik een van de grootste lessen van mens zijn. Dat geldt in mijn optiek ook voor je morning ritual. Mijn eigen regel is als volgt: ik doe iedere dag mijn morning practice, ook al duurt deze 2 minuten. Door hier strikt in te zijn, weet ik dat ik iedere dag een ode doe aan mijn ‘zijn’ – mijn bestaan en daardoor ook een ode aan de kosmos, god, de bron, of hoe je het ook wil noemen als je dit al wil benoemen.

Mijn morning practice

Over het algemeen trek ik een uur tot 1,5 uur uit voor mijn morning practice. Bijna altijd besteed ik 20-30 minuten aan het fysieke aspect, waarbij de focus ligt op de energie weer volledig vrij door mijn lichaam te laten stromen. Daarnaast doe ik een paar krachtsoefeningen om mijn spieren wakker te maken. De rest van de tijd zit ik in meditatie en doe ik een meditatie die op dat moment het meest voedend en waardevol voor mij is. Zo kan je zelf je eigen morning practice gaan opbouwen. Een practice van 30-45 minuten is al fantastisch. Sommige kiezen ervoor om tijdens hun morning practice kort te schrijven in hun journal of levensvragen voor zichzelf in 5 minuten op te schrijven. Er zijn veel opties en veel vormen, dus kies ook de dingen die jou opladen, helderheid voor jou creëren en waar je al blij van wordt als je eraan denkt.

Door je ochtend te starten met dit diepe contact met jezelf waarin je er volledig bent voor jezelf, heb je de belangrijkste stap voor de rest van de dag gezet. Na je morning practice weet je namelijk precies wat je nodig hebt voor die dag en welke behoeften je hebt. Ze hoeven niet allemaal meteen vervuld te worden, maar door het te weten, kan je wel keuzes maken die je meer zullen ondersteunen.

Jouw Morning Practice

Mocht jij na het lezen van deze blog graag je morning practice een boost willen geven? Dat kan bij Bluebirds. Iedere dinsdagochtend van 07.45 – 8.30 uur geef ik de les ‘Morning Rituals’ bij Bluebirds Centrum. Deze les zorgt ervoor dat je klaar bent om je dag met volledige focus en stromende energie te starten. Het is een moment om weer bewust in contact met jezelf te komen. Aanmelden voor deze les kan via ons rooster.

Deze blog is geschreven door Kyra Vollebergh en verscheen eerder op haar website denieuwstem.nl.