fbpx

Dynamische Super Flow – De voordelen van Vinyasa Flow

Dynamische Super Flow – De voordelen van Vinyasa Flow

Weet jij hoe jij je hoofd leeg kunt maken? Is ontspanning door inspanning wat jij nodig hebt? Dan heb je vast al weleens van Vinyasa flow gehoord. De dynamische yoga geeft je een cardiovasculaire workout, een flexibel lichaam en een ontspannen geest in een les.

In deze vorm van yoga bepaalt het tempo van jouw in en uitademing het tempo van de les. Je beweegt door de asanas (yogahoudingen) op het ritme van jouw ademhaling. En blijft hooguit 10 – 30 seconden in een houding voor verdieping. Een creatieve vorm waarbij de docent bepalend is voor de ervaring van de les.

Cardiovasculaire workout

De dynamiek in een Vinyasa Flow les zit hem in de creatieve Sun Salutations. De repeterende beweging laten je hart sneller kloppen en verhoogd je conditie door het reguleren van je ademhaling. Het staat niet gelijk aan trainen voor een marathon, maar wel is bewezen dat Vinyasa flow van invloed is op je conditie wat je algemene gezondheid kan verbeteren. Voelt het de eerste les nog als een onmogelijke opgave om de docent te volgen in de ademhaling, na twee of drie lessen ben je helemaal gewend zodat jij je kunt focussen op het verbeteren van de transities tussen de diverse poses.

“Practice, practice and all is coming.”  

– Sri Patabbhi Jois

Heb je de flow te pakken dan kun je beginnen aan serieus calorieën verbranden. Blijf je 45 min in continue in een flow, zonder rust te nemen in child’s pose dan verbrandt je meer calorieën dan met een half uurtje hardlopen en de rustige yoga vormen. Dit helpt je overtollig vet verbranden.

Een ontspannen geest in een sterk lichaam

De flow aan poses wordt aan elkaar verbonden door een vinyasa: een serie yoga poses. De serie bestaat uit een high plank, low plank ‘Chaturanga’, een upward facing dog en een downward facing dog. Deze serie zorgt voor het neutraliseren van je rugwervels na intensieve poses en de push-up beweging in de plank versterken de spieren in je armen en je bovenlichaam.
De flow haalt de aandacht van de gedachten in je hoofd naar je lichaam. Wat je helpt gedachten over gebeurtenissen in het verleden of zorgen over de toekomst los te laten en deze leert focussen op het heden. Dit zorgt voor rust in je hoofd en helpt stressklachten te verminderen.

Flexibeler in lichaam en een flexibele geest

De dynamische flow wordt afgewisseld met het stretchen van je lichaam waarbij je wat langer in een pose blijft. Je lichaam is na de afwisselende Sun Salutations goed opgewarmd en voorbereid op intensieve stretches. De docent laat zijn creativiteit de vrije loop, wat maakt dat iedere les je kan verrassen. Je traint in overgave en vertrouwen wat deze vorm van yoga een bewegende meditatie maakt. Je weet nooit wat je kan verwachten en moet aangeleerde patronen loslaten om te genieten van wat de docent voor jou in petto heeft.

Een Super Flow les laat je zien dat de mogelijkheden van jouw lichaam eindeloos zijn. Van cardio junkie tot workaholic voor iedereen biedt Vinyasa flow een fijne les. Laat je na de eerste les niet afschrikken door de Sanskriet termen of de snelheid van de aanwijzingen. Oefening baart kunst en je zult in de tweede les al vooruitgang zien.

Kijk op het rooster of een ochtend of avond les in jouw agenda past.