fbpx

Haal het maximale uit jouw yogales: Ontspan!

Haal het maximale uit jouw yogales: Ontspan!

Waarom altijd standje maximaal? Wat doen we ons zelf aan? Waarom in godsnaam? Haal jij het maximale uit jouw yogales? Tijdens mijn lessen zie ik vaak mensen met de tandjes op elkaar. Met brute kracht wurmen ze zichzelf in een pose. Waarom? Omdat het MOET! Maar van wie eigenlijk? Mmmmmmm….. Jezelf? Het grappige is dat bij yoga juist niets moet. Je werkt vanuit de mogelijkheden van het moment en daarmee is alles goed. Het enige wat zou “moeten” is naar je lichaam luisteren en ademhalen. Oei… soms toch moeilijker dan gedacht 😉

Ontspan!
In onze maatschappij worden we beloond voor inspanning, niet voor ontspanning. We “moeten” van ’s ochtends vroeg tot ’s avonds laat van alles. Dat leidt ertoe dat we in onze dag steeds minder tijd inruimen voor ontspanning. Deze manier van leven leidt tot een hoge hersenactiviteit. Mensen die slecht slapen hebben zowel overdag als ’s nachts een hogere hersenactiviteit dan goede slapers. Daarnaast (!) met meer ontspanning overdag blijken we beter tegen weinig slaap te kunnen (wetenschappelijk bewezen: Betere kernslaap).

Handje erbij?
Het is dus heel okay om een mellow yoga lesje te hebben. Sta het jezelf toe. Gun jezelf een break. Handje op de grond? Blok erbij? Of geen volle chaturanga? Dikke prima!

Lieske