fbpx

Heb jij altijd haast in de ochtend? Begin met een ochtendritueel!

We haasten vaak door onze ochtend om zo lang mogelijk te kunnen slapen en nemen pas de tijd om wakker te worden op ons werk. Dit maakt  je een stuk minder productief. Je komt niet aan al je taken toe en moet misschien zelfs overwerken. Dat gaat ten koste van je ontspanning en voor je het weet zit je in een vicieuze cirkel. Wil jij productiever zijn? Begin met een ochtendritueel!

Mensen zijn gewoontedieren en die drang naar ‘hetzelfde’ kan nog weleens tegen ons werken. Het maakt ons eenkennig. Die drang naar gewoonte is bedoelt om gedrag te automatiseren, wat handig is om te kunnen overleven. Tegenwoordig komen we niet snel meer in levensbedreigende situaties terecht en moeten we dus wat bewuster omgaan met onze gewoontes. We moeten nu wat meer ons best doen om nieuwe gewoontes aan te leren.

4 tips voor het maken van je ochtendritueel! 

1. Sta een uurtje eerder op. Dat is onwijs lastig! We hebben namelijk ook genoeg slaap nodig, een volwassene heeft gemiddeld 7-8 uur slaap nodig.. Wat ons brengt bij de volgende tip;

2. Ga vroeger naar bed! We zijn vaak nog zo druk bezig in de avond dat vergeten om op tijd naar bed te gaan wat ervoor zorgt dat we gaan snaaien. Kijk hier voor een extra tip om snaaien te voorkomen.

3. Neem tijd voor jezelf! Gebruik dat uurtje eerder opstaan voor jezelf:
Begin je dag met een kopje thee! De theesommeliers van CiTea Amsterdam raden aan om in de ochtend te kiezen voor Ginger & Lemon groene thee omdat het vol zit met anti-oxidanten en de caffeïne een klein beetje helpt om op gang te komen. Daarnaast helpt deze thee je met afvallen en het geeft je een betere focus. Gebruik die focus voor 10-20 minuutjes meditatie of een paar yoga-oefeningen of neem een uurtje om een boek te lezen.

Tijdens het slapen verlies je veel vocht door transpiratie, ademhalen en spijsvertering. Omdat je slaapt kun je ook geen vocht tot je nemen waardoor je na 7-8 uur slapen wakker wordt met een vochtverlies van 0,5 liter met uitzonderingen tot wel 2 liter. Door ’s ochtends vocht in te nemen zet je je lever aan het werk waardoor je interne kacheltje gaat branden en je ook eerder honger krijgt.

Japanners beginnen hun dag altijd met groene thee, de polyfenolen (EGCG) in groene thee werken als anti-oxidanten en zorgen er voor dat vrije radicalen worden afgebroken. Dezelfde groene thee zorgt voor betere cognitieve vaardigheden, en het bevat meer ijzer, vitaminen en polyfenolen dan zwarte thee.

4. Bepaal je eigen volgorde en houd dit 30 dagen vol!
Je moet er best wat moeite voor doen om je aan je ochtendritueel te houden. Om een gewoonte te veranderen moet je het 30 dagen iedere dag doen om het in je systeem te krijgen. Het is belangrijk dat je vóórdat de 30 dagen in gaan, je jezelf een doel stelt en dus ook bepaalt hoe jouw extra tijd er uit ziet. Douchen, ontbijten, uurtje voor jezelf en een kopje thee? Of Thee, uurtje voor jezelf, douchen, ontbijten? Jij bepaalt de volgorde die ervoor zorgt dat je het vol blijft houden.

Ga ervoor!


Lees ook:
Wil jij minder koffie drinken? Dit is hoe je dat aan moet pakken!

Bluebirds 30 Dagen Challenge