fbpx

Herfst: gebrek aan energie en de griep. Hoe komt dat toch en wat doe je ertegen?

Herfst: gebrek aan energie en de griep. Hoe komt dat toch en wat doe je ertegen?

Herfst, verkoudheid, griep, weinig energie. Wat doe je er tegen?

Als je buiten loopt en om je heen kijkt zie je aan de natuur dat de seizoenen wisselen; de bladeren veranderen in de mooiste kleuren en vallen langzaam naar beneden. Letterlijk laten de bomen hun bladeren los. Ze laten ons zien dat dit een natuurlijk onderdeel is van het leven. De bomen bereiden zich voor op een periode waarin hun binnenkant belangrijker wordt dan hun uiterlijke verschijning. Langzaam daalt de temperatuur, wordt het donkerder buiten en worden de dagen korter.

De herfst is een periode van loslaten. Op een organische manier verandert de actieve energie van de zomer, naar een langzamere energie in de herfst. De natuur, dieren en mensen keren zich naar binnen. We kunnen eromheen draaien, maar ons lichaam en geest reageren nou eenmaal op de veranderingen van de natuur.

Misschien merk je zelf ook wel dat je energie langzaam iets afneemt. Ondanks dat wij onze omgeving kunnen afstemmen op onze behoeften door bijvoorbeeld de verwarming omhoog te draaien en kaarsen te branden, worden wij toch beïnvloed door de wisseling van de jaargetijden.

Herfst volgens Chinese & Ayurvedische geneeskunde

Volgens de traditionele Chinese geneeskunde is de herfst verbonden met het element metaal, de longen, de dikke darm, huid en haar. De longen zijn de meest gevoelige organen en zijn nauw verbonden met ons immuun systeem. De gezondheid van de dikke darm is belangrijk om constipatie en andere darmproblemen (die kunnen leiden tot gezondheidsklachten zoals huidproblemen, slijm opbouw, allergieën en mood swings) te voorkomen.

Op emotioneel gebied kunnen verdriet, somberheid maar ook inspiratie en wijsheid voorbij komen. Volgens de Ayurvedische gezondheidsleer, verhoogt “Vata” (één van de 3 basiskrachten) in de herfst. Vata heeft een luchtige, droge en koude energie waardoor we ons wat rustelozer kunnen voelen, onze huid en haar wat droger zijn en we kunnen ons dan soms een beetje ongegrond voelen.   

Het element metaal

Als het metaal element in balans is kunnen wij juist de stilte van de herfst waarderen na een zomer vol festiviteiten, zon en gekkigheid. Er is weer tijd om te luisteren naar onze innerlijke wijsheid. Onze longen zorgen ervoor dat ons immuunsysteem sterk is en beschermt ons tegen ziektes. Onze ademhaling is soepel, consistent en diep. Emoties die ons niet meer dienen laten we los via onze darmen.

Als het metaal element uit balans is kunnen we het tegenovergestelde ervaren. Denk hierbij aan problemen met de luchtwegen zoals astma, kortademigheid en terugkerende verkoudheid. Op emotioneel vlak kan een disbalans in het metaal element ervoor zorgen dat het lastiger wordt om dingen los te laten. Dit kan constipatie tot gevolg hebben. Ook kan het ervoor zorgen dat je de motivatie en inspiratie voor de dingen die je zo graag doet verliest.

Tips om voor jezelf te zorgen tijdens de herfst!

Doordat de herfst storm en regen met zich mee kan brengen is het belangrijk om jezelf tegen de wind en koud te beschermen en niet bij de eerste griepgolf ziek te worden. Hierbij een aantal tips, gebaseerd op Ayurvedische en Chinese wijsheid, om jezelf te behoeden voor de griep en je immuunsysteem sterk te houden:

 • Gebruik meer warme en vochtrijke producten met de nadruk op zoete, zure en zoute smaken. Bijvoorbeeld zuurdesembrood, zuurkool, olijven, azijn, adukibonen, yoghurt, rozenbottelthee, augurken, citroen, limoen, grapefruit, zure appels en kruiden.
 • Duik eens de keuken in en maak een heerlijke krachtige, voedzame en warme maaltijd zoals bijvoorbeeld een smeuïge soep of groenteschotel en gebruik eens kardemom om het gerecht niet alleen smaak te geven maar het is ook zoet, warm en activerend.
 • Doe meer ademhalingsoefeningen zoals zij worden aangeboden tijdens onze yoga- en meditatielessen om je longen en je immuunsysteem te versterken. De lijnen in het lichaam die de Long Meridiaan stimuleren lopen langs de borst, bovenrug, schouders en nek.
 • Doe een najaarsschoonmaak en gebruik je energie om dingen weg te gooien die niet langer van waarde voor jou zijn. Vind je dat moeilijk? Vraag jezelf dan bij elk voorwerp af of het waarde heeft voor jou? Voegt het iets toe aan je leven? Twee keer nee? Geef het dan weg of recycle! En merk op hoeveel ruimte dit geeft, niet alleen in huis maar ook in je hoofd.
 • Wees dankbaar voor wie je bent, de mensen om je heen en wie weet wat er nu nog meer allemaal omhoog komt…
 • Heb je last van rusteloosheid of slapeloosheid, doe dan een fijne ontspanningsoefening voor het slapen gaan. Denk aan een paar ontspannen yoga houdingen zoals liggende houdingen en vooroverbuigingen. Of een geleide meditatie zoals een yoga nidra sessie. Deze oefeningen zijn rustgevend en ontspannend. Ook kan het fijn zijn om een ontspannen avondles bij ons te volgen zoals yin yoga, relax flow en yoga nidra. (boek je les hier!)
 • Probeer voor 23:00 uur te slapen, rond dit tijdstip bereikt de energiestroom in jouw lichaam namelijk weer een piek waardoor het lastiger kan zijn om na dit tijdstip in slaap te vallen.
 • Neem voldoende pauze, het helpt je om daarna weer beter te kunnen focussen met meer energie en minder onrust. En vergeet niet dat de energie verschuift met de wisseling van de seizoenen, neem je tijd om alles wat rustiger aan te doen, neem meer tijd voor ontspanning en laat los wat jou niet meer dient.
 • Aarden is belangrijk in deze tijd van het jaar. Zorg voor regelmaat, rust en routine. Een gezonde afwisseling van activiteiten, rust, sport, voldoende slaap, yoga en meditatie wordt aangeraden.

  Houd jezelf warm, denk aan een oliemassage, warm eten en warme kleding.

Het hele Bluebirds team wenst jou een sierlijke overgave aan de herfst, een diepere bewustwording van jezelf en verbinding met je innerlijke wijsheid terwijl we ons langzaam in de donkere tijd van het jaar wagen.

Dit artikel is geschreven door: Fleur Dekker