fbpx

Hoe kom je af van je zoete trek? Kom naar de workshop op maandag 4 juli!

Vorige week kwam ik terug van een weekje vakantie in Frankrijk. Ondanks dat ik weinig heb gedaan en een leuke tijd had, voelde ik me bij thuiskomst eigenlijk heel moe. Hoe kan dat? Het is bij mij eigenlijk altijd hetzelfde verschijnsel met vakanties, feestdagen en weekendjes weg. Heel veel gezelligheid maar ook veel lekkers waar ik gewoon niet vanaf kan blijven. En het mag want het is vakantie! Zo neem ik een chocolaatje hier, ijsje daar, witte stokbroodjes met kaas en elke dag wijn. Zelfs de meest vieze paaseitjes werk ik rustig één voor één weg.

‘Ik wil zoet!’

Door veel suikers te eten en weinig te bewegen creëer ik zelf een patroon waar ik moeilijk uit kan komen. Steeds beland ik in een suikerdip waardoor ik weer zin krijg in iets anders. Na de vakantie duurde het zeker een paar dagen voordat ik weer in mijn ‘oude’ eetpatroon terug kon komen. Maar waarmee ik me wel veel lekkerder en minder lamlendig voel.

Herken je dit? Ik hoor het veel bij mijn cliënten; ‘ik ben gewoon een zoetekauw’, ‘ik moet echts iets zoets hebben na het eten’, of ‘ik heb niet echt honger maar wel zin in iets lekkers’. Dit heeft allemaal te maken met je bloedsuikerspiegel, die teveel op en neer gaat.

Heb jij insulineresistentie?

En die bloedsuikerspiegel is belangrijk voor je gehele gezondheid. Wanneer er glucose (door het eten van suikers en koolhydraten) in je bloed komt, maakt je lichaam het hormoon insuline aan. Dit is nodig om de glucose uit je bloed te kunnen opnemen in je cellen. Maar bij te veel en te vaak suikers eten reageert je lichaam niet goed meer op insuline en blijft er te veel suiker in je bloed zitten. Dit wordt insulineresistentie genoemd en is gevaarlijk.

Naar schatting heeft een kwart tot de helft van de Nederlanders al insulineresistentie ontwikkeld. We eten massaal te veel suikers en bewegen te weinig. Met als gevolg vermoeidheid, honger, trek in zoet en overgewicht, vooral rond de taille, en een onregelmatige menstruatie. Op de lange termijn lopen we meer risico op o.a. diabetes, hart- en vaatziekten en een ontregelde hormoonhuishouding.

Meer weten? Kom naar de workshop!

Maar door bewust te leven kun je zelf een grote invloed hebben op je gezondheid. Geen toegevoegde suikers en snelle koolhydraten eten is het belangrijkste om mee te beginnen. En veel bewegen. Het heeft even geduurd, maar ik zit inmiddels ook weer aan de lunchsalades en ga braaf naar de yoga. Zou ik het erin houden de volgende vakantie?

Wil je leren wat je nog meer kunt doen om gezond te blijven en je dagelijks energiek te voelen? In de workshop ‘Energiek je dag door’ vertel ik er meer over! Deze geef ik op maandag 4 juli van 20.00 – 21.00 uur bij Bluebirds.

Meer informatie over de workshop van Laura vind je op hier op Facebook.
Aanmelden kan via het rooster of via Onefit!

-Interesse in persoonlijk voedingsadvies van Laura? Klik hier!