fbpx

Counseling & Lichaamsgerichte Psychotherapie

Nanda van Praag2

Over mij

Ik heb een groot empathisch vermogen en vind niet snel iets gek. Zelf heb ik het nodige meegemaakt en ik weet wat het is om door crises en moeilijke periodes heen te gaan. Van nature heb ik een positieve en open blik. Ik woon met mijn “extended family” in Amsterdam en geniet van de rijkdom van het leven.
Sinds 2016 heb ik een praktijk voor integratieve counseling en lichaamsgerichte psychotherapie.
Naast individuele sessies bied ik groepstrainingen stressreductie en yoga(therapie) lessen. Ik ben ingeschreven in het kwaliteitsregister van Hbo-opgeleide therapeuten RBCZ en lid van diverse beroepsverenigingen.

Je levenservaringen, je temperament, je verlangens en kwaliteiten, je gekkigheden en hardnekkige valkuilen, maken jou tot wie je bent en geven je gelijktijdig unieke hulpbronnen. In wezen heb je alles in huis om te veranderen, te verwerken of te helen, op jouw eigen manier.

Als je bij mij in counseling of therapie komt, loop ik een tijdje met je mee. Ik begeleid je met kennis en kunde, met persoonlijk inzicht, met humor en creativiteit, zo kort of lang als nodig is.

Integratieve Counseling

Integratieve counseling en therapie is een combinatie van reguliere coaching- en therapiemethoden en moderne holistische technieken zoals imaginatie en werken met beelden in het onderbewuste (via lichte hypnotherapie waar je zelf nog gewoon ‘bij’ bent).
Door problemen aan te pakken in alle lagen van ons systeem (mentaal, fysiek, emotioneel, energetisch), vindt verandering niet alleen plaats in het bewuste denken, maar ook op dieper niveau in de psyche en in het lichaam.
Je werkt toe naar een concreet doel of oplossing of gewenste situatie, gebruik makend van eigen unieke hulpbronnen op alle niveaus (fysiek, emotioneel, praktisch, mentaal, spiritueel). Het behandelplan sluit altijd aan op jouw specifieke wensen en persoonlijke behoeftes, waarbij jouw eigen kwaliteiten worden ingezet.
Onderdelen van integratieve counseling zijn gesprekstherapie, werken met verbeelding, werken met psychische delen en gevoelens in het lichaam leren waarnemen.

Integratieve counseling is kortdurend (3 tot 20 sessies) en geschikt bij een breed scala aan klachten:
 • Vastlopen in relaties, in werk of privé
 • Vastzitten in denken, dealen met lastige emoties en gevoelens
 • Stress, spanning, opgejaagdheid en piekeren
 • Onverklaarde lichamelijke klachten, herstel na ziekte
 • Onzekerheid, onveiligheid, angst
 • Gevoel van zinloosheid, betekenisloosheid, eenzaamheid
 • Futloosheid, geen energie, somberheid, motivatieproblemen

Lichaamsgerichte Psychotherapie

Het lichaam liegt niet. Via ons lichaam kunnen we ons gewaar worden van opgeslagen emotie, spanning of trauma, en via het lichaam kunnen we ervaren en voelen wat nodig is. Het lichaam heeft vanuit neurobiologisch oogpunt alle benodigde tools in huis om overtollige stress en spanning te ontladen als het weer veilig is. Dit is een natuurlijk mechanisme, net zoals het “fight/flight/freeze”- systeem een natuurlijk overlevingsinstinct is.

Lichaamsgerichte psychotherapie helpt bij een breed scala aan klachten:

 • Onrust, angst, onveiligheid
 • Piekeren of zorgen
 • Te hoog stressniveau
 • Slaapproblemen
 • Geen contact met gevoel, onverwerkte emoties, trauma
 • Grenzen niet voelen

Daarnaast helpt lichaamsgerichte psychotherapie bij:

 • Herstel na ziekte
 • Opbouwen van energie
 • Omgaan met pijn
 • Dealen met onverklaarde lichamelijke klachten
 • burn-out

Polyvagaal theorie
Lichaamsgerichte psychotherapie is gebaseerd op de polyvagaal theorie van S.W. Porges. Deze theorie gaat uit van drie ‘toestanden’ van ons eigen autonome zenuwstelsel (1. veilig/verbonden/geïnspireerd, 2. bedreigd/op je hoede/actief, 3. in gevaar/afgesloten/immobiel), elk met hun eigen reactie op de omgeving. Kennis van deze theorie helpt de reacties van je eigen zenuwstelsel beter te begrijpen en uiteindelijk beter te reguleren. Voor regulatie en terugkeren naar het verbonden en veilige stadium, maak ik gebruik van zowel fysieke methodes als technieken uit de counseling.

Werkwijze en hulpbronnen
Naar gelang de hulpvraag en behoeftes wordt in samenwerking met de cliënt een behandelplan opgesteld. Dit plan is enerzijds lichaamsgericht (tension en trauma release oefeningen, ademtherapie, lichaamstocht, fascia therapie via yin yoga, soft-core-opbouw, yoga Nidra) en anderzijds gericht op het vinden van allerlei soorten hulpbronnen voor zelfregulatie, ontdekt en opgespoord via integratieve counseling.
Hulpbronnen zijn bijvoorbeeld het ervaren van letterlijke of ingebeelde steun, het oproepen van positieve ervaringen via imaginaties, het kiezen van intenties, het ankeren van de ervaring van veiligheid of vreugde in het lichaam, mindfulness, zelfcompassie maar ook wandelen in de natuur, contact met anderen, nieuwe doelen stellen, mooie muziek, humor, et cetera.

Kosten

€85,- per 60 minuten. Gedeeltelijk vergoed vanuit de complementaire zorgverzekering.

WANNEER AANWEZIG BIJ BLUEBIRDS?

Op afspraak, meestal op donderdagen (andere dagen in eigen praktijk)

AFSPRAAK MAKEN

Klik hier om een afspraak te maken met Nanda.