fbpx

Kom jij moeilijk in slaap? Maak een avondritueel!

Kom jij moeilijk in slaap? Maak een avondritueel!

avondritueel
Kom jij moeilijk in slaap? Voel je je wel moe, maar lig je nog uren wakker? Dan ligt dit waarschijnlijk aan hoe jij je avond indeelt. Veel activiteiten die ons ‘s avonds bezighouden komen onze nachtrust niet ten goede. De oplossing? Maak een avond ritueel!


6 tips voor het maken van een avondritueel

1. Ga iedere avond op een vast tijdstip naar bed. Dat mensen gewoontedieren zijn hoeven we je niet meer uit te leggen. Volwassenen hebben tussen de 7-8 uur slaap nodig per nacht. Bepaal van te voren hoe laat je naar bed moet om deze uurtjes te halen.

2.Vermijd alle apparaten met een scherm een uur voordat je gaat slapen.
Het blauwe scherm van je beeldscherm zorgt er namelijk voor dat het aanmaken van het slaaphormoon melatonine wordt verstoord.

3. Lees een boek. Dit is een meer actieve vorm van ontspanning.  
Het helpt je om je te ontspannen. Je mag zelfs een e-reader gebruiken, want die hebben geen blauw licht!

4. Drink geen cafeïne meer in de avond. Neem liever een kopje thee ter ontspanning.
Kies bijvoorbeeld voor de French Camomille thee van CiTea. Kamille is natuurlijk zacht, aromatisch, fruitig en heerlijk met honing. Deze cafeïnevrije thee heeft een helende werking en helpt je om volledig te ontspannen. 

5. Maak je hoofd leeg: Je kunt gaan mediteren, een paar ontspannen yoga-oefeningen doen. Of begin een dagboek!
Geef een beschrijving van je dag, tel je successen of schrijf op waar je dankbaar voor bent. Schrijven zorgt voor reflectie en is een goed middel om je gedachten rustig te maken. [link naar 750words.nl]

6. Bepaal jouw ritueel en houd dit iedere dag vol voor 30 dagen!
Om een gewoonte te veranderen moet je het 30 dagen iedere dag doen om het in je systeem te krijgen. Het is belangrijk dat je voor dat je die 30 dagen in gaat jezelf een doel stelt. Het stellen van een doel maakt de kans op slagen een stuk groter!

Slaap lekker!

Lees ook:
Heb jij altijd haast in de ochtend? Begin met een ochtendritueel
Minder koffie drinken? Dit is hoe je dat aan moet pakken!