fbpx

Kundalini Kriya voor balans

Kundalini Kriya voor balans

Een Kundalini les begint met een paar korte ontspannende ademhalingstechnieken. Deze technieken helpen je om dichter bij jezelf te komen en meer contact te maken met je lichaam. Contact met je lichaam staat de hele les centraal! Wouter geeft je iedere twee weken een online voorproefje van wat te verwachten staat in zijn Kundalini les bij Bluebirds.

Wat is een Kriya?

Bij Kundalini yoga voer je een aantal oefeningen in volgorde uit. Over deze volgorde is goed nagedacht, er zit een opbouw in die er voor zorgt dat je lijf steeds klaar is voor de volgende oefening. Een serie oefeningen noem je een Kriya. Er zijn honderden Kriya’s beschreven in de yogische leer, waarbij ze allemaal een specifiek doel kennen.  Zo kan een Kriya als lichamelijk effect hebben dat het je weerstand sterker maakt, maar het kan ook geestelijke veranderingen brengen zoals het vergroten van je concentratievermogen.

Elke twee weken kies ik een nieuwe Kriya, die je ook goed thuis kan oefenen na de les. Tijdens de les of vlak na de les is er altijd ruimte om vragen te stellen over bepaalde houdingen of de werking van de Kriya.

Kundalini Kriya voor Balans

De komende weken staat de les in het teken van her-balanceren. De meeste disbalans ontstaat door spanning in ons lijf, spanning die we opbouwen doordat we niet loslaten na een periode van stress, hoe kort of lang die ervaring ook duurde. Met deze les wordt je de kans geboden spanning en gifstoffen in je fysieke lijf los te laten.

Een onderdeel van de set is een oefening waarbij je aritmetisch beweegt voor een aantal minuten. Je schudt daarbij je bovenlijf echt los op verschillende manieren. Ik voel dan hoe ik meer ruimte opzoek en door grenzen heen ga. Dat deel trekt me het meest aan in de set. De gehele set bekijkend merk ik dat het afwisselt op loslaten en focussen, energie opbouwen en laten gaan. Mooi in harmonie. De set duurt niet lang, dus een makkelijke om thuis nog eens te proberen als je een half uur over hebt!

Hoe gaat het in de natuur met spanningen?

Een prachtig voorbeeld is de jacht van de cheetah op de gazelle. De gazelle lijkt bezeten door angst, maar laat zich allerminst afremmen of blokkeren. Met slimme en snelle wendingen probeert ze de veel sterkere en snellere cheetah te ontvluchten. Ze redt het alleen als ze zich niet door de angst laat leiden, ze moet zich volledig overgeven aan haar instinct en geen seconde twijfelen.
Deze keer wint de gazelle, de cheetah druipt hongerig af. Als de gazelle zich bewust is van de veilige situatie, schud ze haar hele lijf los, van staart tot neus, als ware het een korte en redelijk gecontroleerde epileptische aanval. En dan is het klaar. Twee minuten later staat ze weer te grazen alsof er niets is gebeurd. Een waar staaltje kunst van loslaten.
Daar waar wij gewend zijn spanningen vast te houden, laat de natuur ons zien hoe het ook kan. Wie weet lukt het jou opgebouwde spanning los te laten, en te ervaren hoe je lichter naar buiten loopt na de les.

Wouter

Geef je nu op voor de Kundalini les van Wouter iedere maandagavond!
Lees meer over de Kundalini Kriya voor je buikspieren van vorige week.