fbpx

Meer Yin in je dagelijks leven – 5 tips van Yin Koningin Fatma Genc

Meer Yin in je dagelijks leven – 5 tips van Yin Koningin Fatma Genc

Hoe breng jij de dag door? Drukke baan gecombineerd met kinderen en een druk sociaal leven? Grote kans dat jij vooral veel Yang in je leven kent. Dat terwijl het leven Yin en Yang kent, het verschil tussen heel hard werken, altijd doorgaan en gewoon zijn. Fatma Genc schreef het boek Yin Koning over de lessen die zij leerde tijdens haar zoektocht naar meer Yin in haar leven (zo deed ze onder andere mee aan de sessies van Bluebirds Coaching).

Niemand die betere tips kan geven over het nemen van meer Yin momenten in je leven dan Fatma. Dit raadt zij jou aan:  

Ieder uur is het tijd voor jezelf
“Of ik nu barst van de energie of de hele nacht niet heb kunnen slapen, ik probeer altijd rustmomenten voor mezelf in te lassen. Op kantoor is het altijd makkelijk om van het ene project in het andere te glijden omdat het puur een kwestie is van een ander tabblad te openen. Alleen zorg je ervoor dat je zo je brein onbewust aan het overladen bent.” 

“Thuis is het ook altijd makkelijk om na de was, nog even wat prulletjes op te ruimen en zo zit ik gemakkelijk ineens in mijn kast al mijn boeken op alfabetische volgorde te zetten. Wat ik dus heb geleerd is om eens in het uur even een kort rondje te lopen en om te letten op mijn ademhaling (en of deze niet te snel gaat), dit is exclusief plas- en drinkpauze.”

Wees je bewust van je doelen
“Dicht bij mezelf blijven vind ik soms lastig in momenten van deadlines en chaos. Daarom stel ik voor mezelf iedere maand een groter doel, wat me weer helpt bij het reorganiseren van mijn to-do lijst die ik wekelijks maak. Dit helpt me om makkelijker nee te zeggen tegen spontane hulpvragen van collega’s of dinner dates met vrienden.”

Houd de balans
“Om echt het overzicht te bewaken en daarmee liever te zijn voor mezelf maak ik een keer in een maand of twee een schets van hoeveel tijd ik kwijt ben aan werk, mijn familie, vrienden, hobby’s, beweging en ontspanning – alle belangrijke rollen die ik als individu heb. Als ik erachter kom dat ik weer heel veel tijd kwijt ben geweest aan werk en administratieve dingen, kijk ik naar hoe ik me voel over de balans wat meer te trekken naar mezelf door bijvoorbeeld een massage in te plannen of app ik een vriendin voor een koffietje.”

Zoek de juiste ontspanning
“Omdat we bijna altijd wel creatief werk verrichten (lees: in ons hoofd) vind ik het belangrijk om die ook te laten ontspannen van alle gedachten. Het valt me namelijk vaak op dat ik tijdens het fietsen, werken of yoga ineens alle leuke ideeën weer herinner die ik ooit had bedacht en dat ik nog even langs de toko kan gaan onderweg naar het station etc etc..”

“Wat mij helpt is om voor en na het slapen, dus avonden en ochtenden een moment te organiseren voor een stille geest. ’S avonds doe ik dat in vorm van een body scan meditatie waarbij je toch al moet liggen en ’s ochtends doe ik een check-in meditatie (meer over in mijn boekje Yin Koningin.”

Accepteer dat je maar mens bent
“Er zijn ochtenden waarop ik wakker word en de wereld in zijn totaliteit simpelweg niet aankan. Of het de drukte is op straat, de grote ambities die ik heb om de wereld te verbeteren of het mijn kat Gappie is die weer eens aanhankelijk kopjes bonkt, pluizen-achterlatend op mijn net gestreken wollen broek, hoeveel ik ook mindful probeer te zijn – niets helpt. En dat is dan paradoxaal genoeg ook hetgeen wat helpt. Dan denk ik: I’m only Human – het is okay dat ik me zo voel. En dan zit de rest van de dag Rag’n’Bone in mijn hoofd – dat ook nog!”

Yin Koningin is te bestellen via de website van Fatma maar ook te koop bij de host van Bluebirds. Foto’s Adriaan Trouwee.