fbpx

Yoga & Mindfulness: Breng je gevoelens in balans

Yoga & Mindfulness: Breng je gevoelens in balans

Gevoelens komen en gaan als wolken die voorbij de hemel glijden. Blije en mooie gevoelens zijn fijn om te voelen. Zo fijn dat we soms weleens geneigd zijn ons hieraan vast te klampen. En gevoelens van verdriet, angst, pijn en/of woede liever niet voelen en onbewust of bewust wegdrukken. Maar het bloed kruipt altijd waar het niet gaan kan. De minder mooie gevoelens verschijnen als donkere wolken bij een heldere hemel en we kunnen ons soms overmant voelen door ons eigen gevoel. Irritatie kan bijvoorbeeld zo hoog oplopen dat je dit, voordat je er eigenlijk erg in had, al hebt afgereageerd op je collega, vriend of vriendin.
Februari de maand van ‘het gevoel’
De maand februari staat in het teken van ‘het gevoel’ en in de Yoga & Mindfulness lessen zullen we dan ook aandacht besteden aan hoe balans te vinden in ons gevoel. Het belangrijkste om je vrij te voelen en in balans te zijn in je gevoel is dat je bewust bent dat je altijd een keuze hebt vanuit welk gevoel je handelt en/of een keuze maakt. De energie van de maand februari daagt je uit om op een dieper niveau stil te staan bij hoe jij je voelt en hoe de mensen om jou heen aanvoelen. Is het altijd nodig om direct op de ander te reageren? Of kun je soms beter je mond dichthouden.
Train jezelf om niet direct vanuit gevoel te reageren
Een beter milieu begint bij jezelf. Dit is een uitstekende tijd om vriendelijkheid en het handelen met mededogen uit te oefenen. Kun je vermijden iets te zeggen dat de ander pijn doet, tenzij het absoluut noodzakelijk is om te zeggen. Het is de kunst deze maand om met gratie door iedere gebeurtenis heen te lopen. Jezelf trainen om niet direct te reageren vanuit je gevoel. Maar eerst te kijken “waar komt mijn gevoel vandaan?” Ben je boos of geïrriteerd, kijk dan eerst naar jou eigen aandeel hierin, wat kan jij veranderen, in plaats van de vinger direct naar de ander te wijzen.
Je gevoel in balans
Om je gevoel in balans te houden is het van belang dat je voldoende momenten van rust en ruimte creëert waarin je de tijd neemt om jouw gevoelens te kunnen observeren en reflecteert voor jezelf hoe je je voelt. In de Yoga & Mindfulness les van aanstaande zondag zoomen we in op ‘het herkennen van onze positieve en negatieve gevoelens’. Vanuit de herkenning ben je bewuster van wat je voelt.
Wees niet bang te falen
Vanuit dit bewustzijn kun je kiezen om je bewust niet te verbinden met die negatieve gevoelens. Je leert jouw eigen gevoel te kalmeren door negatieve gevoelens buiten jezelf te plaatsen. Om dit te kunnen zul je de controle moeten los laten en leren erop te vertrouwen dat al datgene wat je ‘loslaat’ er altijd iets mooiers en beters voor terugkomt. Zo kunnen we ons ‘ikje’ dat bang is om te falen en wil laten zien hoe goed hij is laten gaan en zijn we beter in staat ons te verbinden met het grote geheel. Vanuit deze positie kun je handelen vanuit innerlijke rust, aandacht voor de omgeving en met oog voor het algemeen belang. Jij zult je niet alleen beter en blijer voelen, maar ieder persoon die tijd met jou doorgebracht heeft zal zich meer geliefd en veiliger voelen na bij jou geweest te zijn. Laat deze maand je gevoel voor je- in plaats van tegen je werken!
Willemijn Maria – www.willemijnmaria.nl