fbpx

Recept: Nog een keertje pompoen!

Lieve mensen, zien jullie ook dat de lente eraan komt? Ok, het is nog koud en de afgelopen dagen waaien we geregeld van onze fiets af, maar de dagen zijn al weer wat langer. Yeah! En hoewel ik er van uit ga dat we over een maand de shawl en de wanten weer kunnen opbergen is het officieel nog ruim anderhalve maand winter. Dat betekent nog zeker 30 donkere dagen. En om die zo goed mogelijk door te komen deel ik onderstaande tekst. Deze is afkomstig uit het boek (H)eerlijk over Eten van Rineke Dijkinga. Ik realiseer me dat het weer over pompoen gaat, veel van mijn recepten uit mijn vorige blogs bevatten ook pompoen, maar ik lees hieronder dat dat geen toeval is. Pompoen is gewoon winterkost! Vanaf volgende maand ga ik jullie bombarderen met groene groenten (lente voer bij uitstek!).

Als de dagen korter zijn en wij minder serotonine aanmaken zijn er volop pompoenen. Dat kan bijna geen toeval zijn. Pompoen bevat namelijk een stof waaruit we serotonine kunnen aanmaken. Een tekort aan deze stof wordt in verband gebracht met winterdepressie, energieverlies, een verhoogde pijngevoeligheid en ook met dwangmatige of eenzijdige eetgewoonten, zoals een enorme trek in zoet. Maar juist het eten van zoet verlaagt ons serotonineniveau nog meer en brengt ons hormonale systeem in de war. Als de winter niet echt jouw jaargetijde is, kan het je dus helpen regelmatig gerechten met pompoen te eten. Vorige week deelde ik al een recept voor een skinny pumpkin mousse, maar je kunt ook lekkere pompoensoep maken. Ok, tot zover mijn pompoen overload.

Hier vind je 1 van mijn favoriete recepten.

P.S. Gisteren leerde ik tijdens de yogales dat het tijdens winderige dagen juist kan helpen om even naar binnen te keren. Dus hup hup, zet die billen op de grond en ga op die innerlijke reis!

Volg Hanneke op Instagram via @peetershanneke

Lees ook: Heel veel zin in zoet? Eet pompoen! & Sweet Hazelnut Masala Chai