fbpx

Omgaan met prikkels – Wat vertelt jouw lichaam je?

De hele dag door ontvangen we zintuigelijke signalen van ons lichaam en de omgeving. Elke seconde komen er zo’n 2 miljoen prikkels binnen. Dat is ontzettend veel. De meeste prikkels worden onbewust opgemerkt en gefilterd door het Recticulair Activatie Systeem (RAS) in de hersenen. Gelukkig maar, anders zouden we he-le-maal crazy worden. Denk maar aan het tikken van de klok wat we na een tijdje niet meer horen. Het RAS heeft het weggefilterd, nadat het besloten heeft dat dit tikken geen gevaar voor ons is. Maar hoe kun je het beste omgaan met prikkels?

Honger en dorst en meer prikkels
Over sommige signalen kunnen we echter niet heen stappen. Het lichaam loopt gevaar en het RAS laat deze prikkels door. Zo kunnen we hierop reageren. Tijd voor actie. Het hebben van honger of dorst zijn hier voorbeelden van. Voedsel en water zijn cruciaal voor ons bestaan en behoren tot de primaire levensbehoeften van de mens. Hoewel hier tegenwoordig meer dan noodzakelijk met volle overgave gehoor aan gegeven wordt, in onze westerlijke wereld dan. Herken je dat gevoel dat je maar door en door kan blijven eten, omdat je niet verzadigd raakt? Dan kan het zijn dat het lichaam vraagt om vocht. Ik ben er achter gekomen dat ik de prikkels “honger” en “dorst” vaak door elkaar heb gehaald. Dan at ik terwijl mijn lichaam eigenlijk vroeg om water. Het is niet zo vanzelfsprekend de signalen van ons lichaam perfect te weten ontcijferen. Hier moeten we onszelf in trainen. Om bewust leren te luisteren zullen we hiervoor de tijd moeten nemen. Helaas winnen onze hersenen het te vaak van onze intuitie en innerlijke communicatie.

Omgaan met prikkels is overleven
Prikkels die worden doorgelaten door het RAS worden geselecteerd op tenminste een van de volgende criteria:

1. Ze zijn belangrijk voor je om te overleven. Je wordt wakker ‘s nachts vanwege een gek geluid in huis.

2. Ze hebben nieuwswaarde. Het mooie, nieuwe behang valt na een tijdje niet meer op. Wel zie je dat het schilderij scheef hangt.

3. Ze hebben een hoge emotionele lading. Je rode auto is gestolen en overal op straat zie je rode auto’s voorbij rijden.

Het RAS werkt over het algemeen met stimuli die boven het observatiedrempel liggen. Wanneer een prikkel dus bewust wordt geregistreerd door het lichaam, betekent het dat we hierop reageren. Maar hoe dan? Signalen die vaak worden genegeerd zijn pijnprikkels en vermoeidheid, terwijl deze juist zo belangrijk zijn. We bestrijden ze door het wegspoelen van een paracetemolleke met een straffe bak koffie. En door..! Als je het niet voelt, dan is het er ook niet. Het stomme is dat caffeine en pijnstillers symptoombestreiders zijn. Eenmaal uitgewerkt komen de klachten net zo goed weer terug. Ze zijn namelijk nooit weggeweest. Wel heb je wederom je eigen grenzen overschreden. Herkenbaar?

Luisteren naar je lichaam

Ga eens de komende dagen bewust luisteren naar wat jouw lichaam je vertelt. Heb je honger of dorst? Welke prikkels krijg je binnen? Probeer eens verder te onderzoeken wat het dan is waar het lichaam naar vraagt. Waarin heb je trek? Dit vertelt wat over de mineralen en vitamines waar het lichaam behoefte aan heeft en wat moet worden aangevuld. Wanneer je ‘s avonds zin krijgt in suiker, kan het dan betekenen dat het lichaam gewoon moe is? Suiker geeft namelijk snelle energie af, terwijl het lichaam eigenlijk behoefte heeft aan rust. Het dus helemaal niet erg of saai om eens wat vroeger naar bed te gaan.

Met het gebruik van pijnstillers dien je voorzichtig mee te zijn. Het lichaam gebruikt pijn om aan te geven dat er een grens overschreden is. Als we de pijn niet voelen, weten we ook niet waar deze grenslijn ligt.

Het lichaam vertelt je dat het rust nodig heeft, dus luister hier naar.

Nu is het mogelijk door middel van BSR, meditatie, ademhaling en mindfulness trainingen om het brein en lichaam te kalmeren en onszelf gelukkiger te maken. Zo zullen we minder op de omgeving reageren en meer in onszelf zijn gecenterd. En dan begint de magie. De communicatie in het lichaam wordt heropent en opeens wordt het helder waar het lichaam naar verlangt en waar jouw grenzen eigenlijk liggen.

Bluebirds Methode
Ook proberen? We hebben onze Bluebirds Methode hierop ingesteld. In 30 dagen leren we je opnieuw contact te maken met jezelf. Op 4 januari begint onze nieuwe groep helden aan een fantastisch begin van 2016. En jij kan hier bij zijn! Schrijf je in via deze link of mail iamabluebird@blue-birds.nl voor meer informatie!

Denise

Lees meer
Bluebirds 30 Dagen Challenge – In 30 dagen meer ontspannen
Bluebirds 30 dagen challenge via de zaak – Bedrijfsfitness Nederland