13 jan Kundalini Kriya voor je buikspieren
Een Kundalini les begint met een paar korte ontspannende ademhalingstechnieken. Deze technieken helpen je om dichter bij jezelf te komen en meer contact te maken met je lichaam. Contact met je lichaam staat de hele les centraal! Wouter geeft je iedere twee weken een online voorproefje van wat te verwachten staat in zijn Kundalini les bij Bluebirds.
Wat is een Kriya?
Bij Kundalini yoga voer je een aantal oefeningen in volgorde uit. Over deze volgorde is goed nagedacht, er zit een opbouw in die er voor zorgt dat je lijf steeds klaar is voor de volgende oefening. Een serie oefeningen noem je een Kriya. Er zijn honderden Kriya’s beschreven in de yogische leer, waarbij ze allemaal een specifiek doel kennen. Zo kan een Kriya als lichamelijk effect hebben dat het je weerstand sterker maakt, maar het kan ook geestelijke veranderingen brengen zoals het vergroten van je concentratievermogen.
Elke twee weken kies ik een nieuwe Kriya, die je ook goed thuis kan oefenen na de les. Tijdens de les of vlak na de les is er altijd ruimte om vragen te stellen over bepaalde houdingen of de werking van de Kriya.
Nabhi Kriya
Vanavond en volgende week maandag staat mijn favoriete Kriya op het programma. We beginnen de les zoals gewoonlijk met een warming up, als voorbereiding voor deze intensieve “work-out-set”. Klik op deze link om de set te bekijken.
Trainen van je doorzettingsvermogen
De focus ligt bij deze Kriya vooral op je navelcentrum. Lichamelijk wordt er wat gevraagd van je buikspieren en je bovenbeenspieren. Volgens de Yogische leer wordt in deze set vooral je zonnevlecht chakra getraind (gebied rond de maag). Dat gebied helpt je je dromen en ideeën om te zetten naar de werkelijkheid, je zou het gebied verantwoordelijk kunnen noemen voor je manifestatiekracht.
Meditatie na yoga
Na de Kriya ben je toe aan wat lichamelijke rust. Daar wordt dan ook tijd voor genomen, je lijf krijgt dan de mogelijkheid zich aan te passen en te herstellen van de inspanning. De les wordt over het algemeen afgesloten met een meditatie. Mede door de intensieve yoga die er aan vooraf ging, wordt de meditatie vaak als heel prettig ervaren.
Mijn persoonlijke ervaring
Mijn persoonlijke ervaring is dat deze set mezelf een centrum geeft. Na deze set voel ik me altijd weer helemaal uit één stuk. Mijn darmen worden positief gestimuleerd (deze set wordt ook vaak voorgeschreven bij mensen met ontlastingsklachten, de stoelgang komt snel op gang! Wees dus niet verrast als je plotseling de ruimte moet verlaten..;-), mijn buikspieren krijgen een mooie workout en mijn geest komt altijd tot rust, met name tijdens de laatste minuten van de set. Er ontstaat een soort meditatieve staat waardoor mijn gedachten automatisch kalmer worden. Hierdoor ontstaan creatievere gedachten, die erg “spot on” kunnen zijn.
Naast deze mooie aspecten ervaar ik zelf ook dat mijn magnetische lijf sterker wordt, tijdens de set is dat al merkbaar. Het voelt alsof ik een apparaat in mezelf aan het opladen ben, die daarna kan stralen. Een beetje zoals een knijpzaklamp, met een oplaadbare batterij erin, zodat je niet de hele tijd hoeft te knijpen..;-)
Zelf magnetisme ervaren? Zo doe je dat!
Om de magnetische werking zelf ook te ervaren, kan je na de set je handen op een kleine afstand van elkaar houden, waarbij de palmen naar elkaar wijzen. Adem een aantal keer rustig en visualiseer dat je armen en de rest van je lichaam geheel ontspannen zijn. Beweeg je handen een beetje naar elkaar toe en van elkaar af met veel gevoeligheid (bijvoorbeeld door je in te beelden dat je het badwater op temperatuur controleert voordat je je baby er in gaat wassen) en ben je gewaar van wat je voelt. Het is geen garantie dat je wat ervaart, maar ik heb de overtuiging dat er in ieder van ons energie in werking gezet wordt door het doen van deze prachtige Kriya!
Een les van Wouter volg je op maandagavond. Geef je hier op!
Kundalini combineren met ontspanning? Check Yoga & Mindfulness op zondag!