fbpx

Stoppen met roken met acupunctuur

Toen ik 7 jaar geleden aan mijn kennissenkring vertelde dat ik was begonnen met het studeren van Traditionele Chinese Geneeskunde (TCG), kreeg ik over het algemeen twee dingen te horen: Het ene kamp zei: “Leuk, maar daar moet je toch in geloven?”. Het andere kamp was laaiend enthousiast en zag in mij dé oplossing voor hun rookverslaving. “Wanneer ben je klaar? Mooi, dan kan ik tegen die tijd stoppen met roken.”

Over of je in acupunctuur moet geloven zal ik in de toekomst nog wel het één en ander schrijven. Deze keer schrijf ik over het stoppen met roken. Dit is waar acupunctuur, voornamelijk bij de oudere garde, in Nederland zijn bekendheid door heeft gekregen. Door middel van acupunctuur kan je stoppen met roken, is vaak de gedachte. Vleiend voor mijn vak natuurlijk, maar niet helemaal waar. Stoppen met roken doe je namelijk niet door acupunctuur, stoppen met roken doe je zelf! Acupunctuur kan je wel helpen bij het stoppen met roken.

Ben je eenmaal sterk genoeg om een periode te stoppen, dan komen er vaak bijkomende klachten naar boven. Dit varieert per persoon. Een vaak gehoord probleem is het aankomen in gewicht. Ook wordt er vaak gerept over een onrustig gevoel, of slapeloosheid. Dit zijn bij uitstek bijverschijnselen waarbij acupunctuur uitkomst kan bieden. Door het lichaam steeds weer in balans te brengen, worden deze bijverschijnselen aanzienlijk verminderd, waardoor het stoppen makkelijker wordt.

Er zijn wereldwijd verschillende behandelmethoden ontwikkeld die jou kunnen helpen met het stoppen. Deze zijn niet alleen uit China afkomstig, maar er zijn ook Westers geaccepteerde manieren. Bijvoorbeeld die van de Franse dokter Paul Nogier of de Duitser Axel Rubach. Beide Westers artsen die een anti-rook protocol hebben ontwikkeld. Ook hier wordt gebruik gemaakt van ooracupunctuur, dus zelfs de Westers ontwikkelde manieren, hebben wel degelijk Chinese roots.

Acupunctuur kan jouw lijdensweg dus verkorten en minder heftig maken. Hoe dan? Dat zal ik proberen zó uit te leggen, zodat het ook voor iemand die geen verstand heeft van TCG te begrijpen is. Allereerst is er een enorme wilskracht voor nodig om te stoppen. Soms is deze wilskracht, door wat voor reden dan ook, verzwakt. Elk orgaan heeft in de TCG ook een emotie of kwaliteit. De Nieren, oftewel Shen, herbergen dus de wilskracht. Acupunctuur kan helpen deze wilskracht, Zhi in het Chinees, te versterken.

Verder kan een behandeling helpen met het versterken van jouw Long energie, waardoor je sneller meer lucht hebt. Dit is vaak zo’n prettig gevoel dat je wel twee keer nadenkt voordat je weer een sigaret opsteekt. Acupunctuur zorgt voor het sneller afvoeren van gifstoffen, zoals nicotine, die voor de lichamelijke verslaving zorgt.

Acupunctuur kan dus zeker helpen bij het stoppen met roken. Wonderen mogen er echter niet worden verwacht. Het stoppen met roken moet gebeuren door jou zelf, acupunctuur maakt jouw lijdensweg minder. Ook wordt de trek in een peuk minder, door de versnelde afvoer van gifstoffen. De sigaret opsteken uit gewoonte blijft echter gewoon bestaan, dus je zal zelf jouw gedrag moeten aanpassen. Want de verleiding na een drankje is nu eenmaal groter, helemaal met het mooie weer in aantocht. En eenmaal begonnen, is vaak ook weer echt begonnen.

In mijn praktijk gebruik ik voornamelijk ooracupunctuur om jouw proces te ondersteunen. Dit is een vrijwel pijnloze methode. Meestal zijn 3-4 behandelingen voldoende ondersteuning.

Jip

Bronnen:
Maciocia G, The foundations of Chinese Medicine, Second edition, Elsevier, 2008
Sommers, D., Reader Ooracupunctuur deel I, Academie Qing-Bai, 2013

Lees ook:
Massages bij Bluebirds
Ruimte huren?