fbpx

Heb jij wat meer Yin nodig in je leven?

If you feel trapped it is through your mind.
If you feel free it is through your mind.
Don’t give it to your mind to assess how good the day has been.
Just be present. 
Be like space—it never gets old, it has no mood.
 Be like a clear mirror—it has no opinions or preferences.
 It doesn’t say, ‘I like to reflect flowers, but not beards. ’
Whatever shows up, it reflects perfectly.
 So don’t give up. By following these simple guidances 
your mind is going to become light, open and clear. Why? 
Because it is natural for it to be like this. 
Only bad education, bad culture, bad habits distort 
your perception and recognition of the Real.
 Just be very open and present
 and accept that every day is your best day,
every moment is your moment.
Are you open for this?

-Mooji

Ben je gewend om te beuken in de Superles of meer te flowen in een Super Flow om je hoofd leeg te maken? En lijkt je dat stilzitten maar niets want je hoofd is daar veel te druk voor? Dan is Yin yoga wat jij nodig hebt. Het is een uitdaging in het begin, maar de docent kan je helpen te ontspannen, voor een rustig hoofd, ook als je van de mat afstapt.

Ondersteuning bij intensieve yoga of sporten

“Vooral als je gewend bent aan actievere vormen van yoga of andere sporten waar spierinspanning van je gevraagd wordt merk ik dat het in het begin van de les nog wat moeilijk is het lichaam los te laten. Bij Yin yoga neem je eigenlijk een stapje terug, je laat je lichaam in elke pose glijden zonder daar al te veel moeite voor te doen. Dit is een concept wat bij veel mensen wat tijd nodig heeft om in te dalen.” Alsdus Valence, Yin docent bij Bluebirds. “Wat ik dus veel zie in mijn lessen is dat bij beginners er nog heel hard wordt gewerkt om in een pose te kunnen komen of blijven, met name dus door niet de spieren te ontspannen maar juist aan te spannen. Maar met behulp van de ademhaling en mindfulness oefeningen tijdens de les, zie ik de meeste mensen beetje bij beetje loslaten.”

Leren loslaten

Een Yin les geeft je de mogelijkheid om te leren los te laten, wat moeilijker is dan je denkt: “Het is heel mooi om te zien wat er gebeurt als je het doorhebt. Ie ziet gewoon dat er steeds meer ruimte ontstaat in het lichaam en daarmee ook in de geest. Mensen die voor het eerst naar een Yin yogales komen zeggen vaak aan het eind van de les dat ze het veel moeilijker vonden dan ze hadden gedacht.”
Je geeft je over aan de pose, je lichaam maar ook aan de docent: “De combinatie van een intense stretch en lang tijd stil blijven in een pose is voor veel mensen een enorme uitdaging. Ik probeer ze hier zo goed mogelijk in te begeleiden, door ze telkens weer naar hun ademhaling te brengen en te kijken of ze de gedachten die opkomen – positief of negatief – met elke uitademing ook los kunnen laten.

Duurzame oplossing

Yin yoga is geen ‘quick fix’: ‘Yin yoga is in mijn ogen net zo goed een mindfulness training als een fysieke training. Het mooie is dat je zowel in je lichaam als in je hoofd steeds meer leert loslaten. Je leert aanwezig zijn met dat wat is. En ervaart dat er geen goed en geen fout is. Dit is niet iets wat in één les voor elkaar te krijgen is. Misschien zul je in je eerste les maar één zo’n moment ervaren, maar één zo’n moment is genoeg om je te doen ervaren wat Yin Yoga voor je kan betekenen.”

Integreer Yin in je leven

Yin is een training en je moet blijven oefenen om er meester in te worden. Zo kun je Yin gaan integreren in je dagelijks leven. “Ik zie het bij de mensen die elke week naar de les komen, hoe ze steeds meer in staat zijn zich helemaal over te geven aan de poses en het moment.” Volgens Valence is Yin voor iedereen: “Ik geloof dat iedereen baat zou hebben om Yin Yoga aan zijn of haar leven toe te voegen. Als je een actieve sporter bent zal het je nog meer focus en een flexibel lichaam geven. Voor mensen met angst en paniekaanvallen of burn-out kan het in het begin misschien wel heel heftig zijn, maar met de juiste aanpassingen en begeleiding zal het ze uiteindelijk enorm veel geven. Juist omdat je leert bewust te ontspannen, met name in situaties die niet comfortabel aanvoelen.”

Valence geeft diverse Yin lessen. Eén keer per maand kun je nog dieper in jouw Yin practice tijdens de extra lange Yin XL lessen. De eerste editie vindt plaats op 9 april van 15:30 – 17:30u.