fbpx

5 tips om te beginnen met mediteren

In dit artikel geven we je 5 tips om te beginnen met mediteren

5 tips om te beginnen met mediteren

In een wereld waarin het vooral gaat om wie je bent en wat je kunt, is het fijn om momenten voor jezelf te nemen. Dat is een belangrijke reden waarom yoga en mindfulness steeds populairder worden. Wat beide met elkaar gemeen hebben, is dat het manieren zijn om te mediteren. Yoga leert je hoe je door middel van beweging kunt mediteren. Mindfulness leert je mediteren door in het hier en nu te zijn.

Dat klinkt goed, maar hoe pak je het aan als je wilt beginnen met mediteren? Om je op weg te helpen, hebben wij 5 tips voor je op een rijtje gezet.

Wat is meditatie?

Anders dan vaak wordt gedacht, betekent mediteren niet dat je aan helemaal niets mag denken. Probeer maar eens aan helemaal niets te denken. Dat is haast onmogelijk! Daarom focus je tijdens meditatie de aandacht op een punt. Dit kan de ademhaling zijn, maar ook staren naar een kaars, het herhalen van een mantra of luisteren naar een geluid.

Vooral als je net begin met mediteren, is het normaal dat je aandacht verslapt en er gedachten bij je opkomen. Probeer niet mee te gaan met die gedachten. Als je merkt dat je aan het denken bent geraakt, keer je de aandacht weer terug naar hetgeen waar je je op concerteerde.

5 tips om te beginnen met mediteren

1. Richt je aandacht op de ademhaling

De makkelijkste manier om te leren mediteren, is door je aandacht op je ademhaling te richten. De beweging van de adem is iets dat je goed kunt voelen. Observeer iedere beweging van de adem. Mocht dit lastig zijn, plaats je hand dan op je buik en je borst. Dat zal je helpen om geconcentreerd te blijven.

 2. Begin met twee minuten per dag

Mediteren moet je leren. Een goede manier om de kunst van het mediteren onder de knie te krijgen, is door iedere dag kort te oefenen met je aandacht richten op één punt. Zodra je het gevoel hebt dat je dit een beetje onder controle hebt, kun je de tijd uitbreiden naar 3, 10, 15 en 20 minuten.

 3. Gebruik een meditatie app

Er zijn tal van handige meditatie apps beschikbaar die je bij een meditatie kunnen begeleiden. Wij zijn vooral fan van Mindfulness App, Headspace, Stop Breath and Think en Calm.

 4. Volg een yogales

 Zoals gezegd is yoga een vorm van bewegende meditatie. In de houdingen richt je de aandacht op de ademhaling, waardoor je in een meditatieve flow komt. Ook is er aan het begin en einde van de yogales tijd voor een zittende en liggende meditatie (savasana). Zo kun je tijdens een yogales kennismaken met mediteren.

5. Volg een mindfulnesstraining of les

 Mindfulness gaat over het leven in het hier en nu. Om je bewust te maken van wat het hier en nu is, wordt er veel gebruik gemaakt van meditatie. Tijdens een acht weekse mindfulness training, leer je alle ins en outs van mindfulness en meditatie.

Bij ons kun je op dinsdagavond van 18.00 – 19.00 uur ook mindfulness lessen van een uur volgen. Tijdens deze les word je door de docent begeleid door een meditatie. Zo word je geholpen om met je aandacht in het nu te blijven.

Zit mediteren al in jouw dagelijkse routine?