fbpx

Van oermens naar blogger – Het begin van RSI-klachten?

Van oermens naar blogger – Het begin van RSI-klachten?

Ken jij iemand die tegenwoordig geen smart phone, laptop of tablet heeft? Langzaam worden we steeds afhankelijker van onze intuïtieve en gemakkelijk te gebruiken apps. Instagram, Facebook, Tinder.. een mailtje checken tussendoor.. we zijn slaven geworden van online communicatie en there’s no way back. Waar we vroeger door bossen renden om te overleven en eindeloze tochten maakten op zoek naar voedsel en onderdak, zitten we nu uren per dag op 1 plek naar een beeldscherm te turen. Anatomisch en genetisch gezien, verschillen de vroege Homo sapiens en de huidige mens maar heel weinig. De technologie daar en tegen, staat niet stil met RSI-klachten als gevolg.

Heb jij last van RSI-klachten?
Natuurlijk heeft het gebruik van elektronische toestellen veel voordelen in onze dagelijks bestaan. Maar elk voordeel heb z’n nadeel. En in dit geval is het dagelijks achter een pc zitten in een verkrampte houding, nadelig voor onze gezondheid. Wie veel achter de computer werkt, belast z’n vingers, polsen, armen, schouders en nek. Je zou eens moeten weten hoeveel clienten er mijn praktijk binnenstappen met RSI- achtige klachten. Pijn in de polsen, verkrampte handen en stekende onderarmen.. nekpijn en hoofdpijn.. Het is dagelijkse kost voor vele mensen. Niet zo gek als je bedenkt dat ze zittend op 1 bil, met de benen over elkaar, als een wokkel zichzelf in het computerscherm verliezen. De uren tikken voorbij, terwijl de spieren ongemerkt verkrampen. De mens is niet gemaakt om te zitten. Wij zijn jager-verzamelaars, maar met de komst van internet worden we niet meer genoodzaakt om te bewegen. Met een druk op de knop haalt de jager-verzamelaar in ons de hele wereld in huis. Als ik nu eten bestel voor vanavond, dan hoef ik straks niet meer te koken. Net zo makkelijk.

Drie fasen na de eerste RSI-klachten
RSI klachten beginnen met wat steekjes en koude vingers, wat na verloop van tijd weer weg trekt. Men schenkt hier niet veel aandacht aan, want zodra ze huiswaarts gaan zijn de klachten weer verdwenen. Het grote gevaar ligt bij RSI in het sluipende verloop. Wie in deze beginfase geen verandering aanbrengt, zal verergering van pijn of misschien zelfs wat krachtverlies in de handen ervaren. Wanneer deze pijn blijft aanhouden en er zwellingen ontstaan, ben je eigenlijk te laat. Het vervelende is dat men in dit stadium vaak niet meer in staat is de dagelijkse werkzaamheden te verrichten.

Bestaat er een oplossing voor RSI?
In Body Stress Release (BSR) gaan we uit van 3 verschillende vormen van het lichaam belasten; chemische, fysieke en emotionele belasting. Bij RSI is het belangrijk om deze laatste twee vormen van belasting terug te dringen tot een minimum. Naast een verkeerde zithouding en het staren naar een beeldscherm, heeft hoge werkdruk ook invloed op ons fysieke gesteldheid. Met BSR zullen verkrampte spieren weer ontspannen, waardoor betere communicatie in het lichaam mogelijk is. Dit zorgt ervoor dat pijntjes en klachten verdwijnen.

Het is helemaal niet nodig om rond te lopen – of te zitten – met bovengenoemde klachten. Naast BSR kun je zelf ook veel doen om belasting van het lichaam terug te dringen:

Zorg dat je stoel op de goede hoogte staat, je kniëen lager zijn dan de heupen en je voeten op de grond staan. Ga recht voor je computer zitten met het beeldscherm op oog-hoogte en zit op je zitbotjes. Zorg er altijd voor dat de holling in de onderrug wordt behouden. En bovenal, zorg voor voldoende afwisseling in je werkzaamheden; onderbreek het zitten, met lopen en staan.

Denise

Vond je dit interessant? Lees dan ook:
Wordt BSR vergoed door mijn zorgverzekering?
Probeer eens een BSR!
Body Stress Release ook de oplossing voor jou?