fbpx

Verminder je stressklachten met massagetherapie

Verminder je stressklachten met massagetherapie

Lizanne is iedere woensdagochtend in het ‘Bluebirds huisje’ te vinden met haar massagetherapie praktijk. Zij kan je helpen bij het verlichten van diverse klachten, maar ziet vooral veel stressgerelateerde klachten terug in haar praktijk. “Veel mensen komen voor rug en nek-schouder klachten. Wat ik ook vaak terugzie zijn klachten als niet lekker in je vel zitten, of stressklachten die te maken hebben met veel in het hoofd zitten.” vertelt Lizanne.

Met massagetherapie naar de bron van je klacht
“Bij massagetherapie is de ingang juist niet het oplossen van de klacht, maar het voelen van de klacht. Het beleven van de klacht. Dit klinkt misschien eenvoudig, maar vaak blijkt dat niet zo te zijn.” Het is voor veel mensen een opgave om contact te maken met je lijf. We zijn gewend om veel met ons hoofd te leven. “Klachten als rugpijn zijn meestal best oud, of komen telkens terug. Er zijn vaak oude overtuigingen of patronen die zo’n klacht dan in stand houden.”

Dit is wat je bij massagetherapie kan verwachten
Massagetherapie is een lichaamsgerichte therapie waarin de nadruk zoveel mogelijk op de taal van het lichaam ligt. Je gaat aan de slag met het voelen van je lichaam en op de beleving van het punt in je lijf waar je klachten ervaart. “Ik begin een sessie altijd met een voorgesprek, zodat de cliënt de kans krijgt te vertellen wat er nu speelt, de belangrijkste vraag tijdens dat gesprek is dan welk deel van het lichaam ‘reageert’ als je vertelt over wat er speelt. Soms is dit al duidelijk van te voren zoals bij nek-schouder-rug-klachten en soms resoneert er een ander deel van het lichaam.” Zo kijkt Lizanne per persoon naar welke behandeling effectief zal zijn. “De massagekeus is dus een keuze die op dat moment gemaakt wordt, wat is het meest dienend voor wat er nu speelt. En dan is de massage een onderzoek in wat je tegenkomt.” Ze gaat aan de slag met de vragen ‘Hoe is het om daar aangeraakt te worden waar je een klacht ervaart?’ en ‘Wat komt er op bij de spanning?’

Bespreek jouw ervaring
Aan het einde van de sessie kijkt Lizanne naar wat je bent tegen gekomen: “In het nagesprek bespreken we wat iemand tegenkwam. Wellicht is er een inzicht gekomen, of werd je je bewust van een overtuiging? Misschien vond je het gewoon heel fijn om aangeraakt te worden. Eigenlijk liegt het lichaam nooit en kan alleen de aanraking zoveel doen, bewust of onbewust. Een massage hoeft daarom niet te betekenen dat het verlichtend, of ontspannend is, want misschien zat er in de klacht of de blokkade in het lichaam, wel heel veel verborgen pijn.”

Laat de klacht niet escaleren
Bij massagetherapie wordt je uitgenodigd om alles te laten zijn, zonder oordeel, zonder dat het gelijk weg moet en opgelost moet worden. “Volgens mij heeft een lichaam maar één doel, en dat is voelen. Als het niet gevoeld mag worden, gaat het vastzitten, en dan is er een klacht. Vaak probeert ons hoofd het te negeren met diverse excuses: ‘Geen tijd voor moe-zijn!’ of ‘Geen tijd voor nek-schouderklachten, we moeten door!’. Zo blokkeert het contact met je lichaam. En soms is zo’n klacht ineens heel heftig en eist het lichaam de rust en aandacht op die het verdient: Burn-out!

Zelf proberen?
“Mensen die twijfelen om naar mij te komen zou ik graag willen zeggen dat het lichaam je áltijd wat te vertellen heeft en massagetherapie kan zo interessant zijn voor iedereen die ervoor open staat om dit onderzoek aan te gaan. Wacht ook niet tot een signaal een klacht is geworden, een massage werkt altijd en geeft jou altijd wat je nodig hebt op dat moment.” Je kunt contact opnemen om massagetherapie van Lizanne zelf te gaan ervaren door haar te mailen of te bellen.