fbpx

De voordelen van Pilates

De voordelen van Pilates

Kom je bij Bluebirds een lesje Pilates Flow volgen? Pilates staat erom bekend dat je er sterk van wordt. Maar er zijn nog veel meer goede redenen om Pilates te doen. Wat die zijn? Lees dan snel verder!

Geschiedenis van de Pilates 

Pilates is in het begin van de vorige eeuw ontwikkeld door Joseph Pilates. Tijdens de Eerste Wereldoorlog ontwikkelde hij verschillende oefeningen die gewonde soldaten zouden helpen om beter te worden. Zijn oefeningen gingen in eerste instantie door het leven onder de naar “Contrology”, omdat Pilates ervan overtuigd was dat zijn oefeningen je in staat stellen om je lichaam en geest te beheersen. Vandaar dat zijn oefeningen ook uitermate geschikt waren voor soldaten die aan het herstellen waren.

Wat is Pilates?

Bij Pilates ligt de nadruk op de spieren die ervoor zorgen dat het lichaam in de correcte balans staat en de wervelkolom ondersteunen. Dit zijn de buikspieren, spieren in de onderrug en in de heupen. Dit wordt ook wel de “core” of de “power house” genoemd. Hoewel hier de nadruk op ligt, train je bij Pilates je hele lichaam.

Dit wordt gedaan door middel van verschillende oefeningen die enerzijds je spieren sterker maken en anderzijds je spieren verlengen. In Pilates wordt daarom gewerkt met uitgestrekte ledenmaten, denk aan gestrekte benen en gepointe tenen. Dit zorgt voor lange, soepele en sterke spieren.

Voordelen van Pilates

Pilates kent een aantal zeer aantrekkelijke voordelen, namelijk:

  • Het zorgt voor sterkere spieren, in het bijzonder in de buik, onderrug en heupen.
  • Het zorgt voor een betere houding
  • Het geeft meer stabiliteit
  • Vergroot de lenigheid
  • Draagt bij aan algehele fysieke fitheid
  • Draagt bij aan een gevoel van ontspanning.

Doordat je in Pilates werkt op je eigen niveau en met je eigen lichaamsgewicht, is Pilates geschikt voor alle leeftijden en lichaamssoorten. Ook als je herstellende bent van een blessure, kan Pilates vaak een geschikte vorm van lichaamsbeweging zijn.

Verschil yoga en Pilates

Net als in de yoga ligt bij Pilates ook de nadruk op principes als ademhaling, vloeiende bewegingen, concentratie en controle. Hierdoor draagt Pilates, net als yoga, bij aan een gevoel van ontspanning en kan het de lenigheid vergroten.

Het verschil is dat yoga doorgaans wordt gezien als een levensstijl. Er ligt een oude traditie en filosofie aan ten grondslag die je helpt om in het hier en nu te leven. Op die manier heeft yoga ook een spiritual laag die gericht is op de geest. Pilates heeft deze laag niet. Pilates is voornamelijk gericht op fysieke resultaten.

Pilates Flow bij Bluebirds

De beste manier om te ontdekken of Pilates iets voor je is, is door zelf een lesje te proberen.

In onze 60 minuten durende Pilates Flow les combineren we Pilates met Yin Yoga. Het eerste deel van de les gaan we aan de slag met onze Pilates oefeningen. Hierbij is er aandacht voor de ademhaling en nemen wij de tijd om de oefeningen uit te voeren. Maar wees gerust, de zweetdruppels zullen al snel op je voorhoofd staan.

Het laatste deel van de les geeft lichaam en geest de tijd om te ontspannen in een aantal Yin Yoga houdingen. Zo kunnen we direct afkoelen en onze spieren nog extra stretchen. We eindigen de les in Savanasa.

Zelf Pilates proberen? Kijk op ons rooster!