fbpx
Tijdens de meeste yogalessen doe je minstens 1 zonnegroet. Maar waarom eigenlijk? We vertellen je alle ins en outs over de zonnegroeten in deze blog.

Waarom doen we zonnegroeten?

Zonnegroeten. Bij de meeste yogastijlen doe je er minstens één tijdens een lesje en vaak zelfs meerdere. Doordat de zonnegroet zo’n vast onderdeel is van de meeste yogalessen, kan het gebeuren dat je op een gegeven moment de zonnegroeten op de automatische piloot uitvoert. Maar waarom doen we zonnegroeten? En wat betekent het? Laten we daar eens dieper in duiken.

Een goede warming up

De zonnegroet wordt vaak beschouwd als een goede warming-up en voorbereiding voor de yogahoudingen (asanas) die later in de les aan bod komen. Tijdens de zonnegroeten rek, strek en train je de verschillende onderdelen van het lichaam. Dit zorgt ervoor dat je bloed circuleert en zo je lichaam en spieren van binnenuit worden opgewarmd. Deze opwarming wordt versterkt, doordat je het gebied rond de navel (de bandhas) activeert.

Een goed opgewarmd lichaam verkleint niet alleen de kans op blessures, maar zal er ook voor zorgen dat je het meeste uit je yoga practice haalt. Doordat je lichaam optimaal is voorbereid op de houdingen die gaan komen, word je uithouding in de asanas namelijk vergroot.

Meditatieve staat

De toegevoegde waarde van zonnegroeten gaat echter verder dan het fysieke lichaam. De zonnegroeten dienen er namelijk ook toe om in een meditatieve staat te komen. Doordat je beweegt op het time van je adem, kan je geest tot rust komen. De zonnegroeten helpen je om de dingen van alledag even achter je te laten, en met heel je aandacht aan te komen op je yogamat.

De vooroverbuiging die in de zonnegroet zit, staat in het teken van het loslaten van je belemmerende overtuiging. Deze bewegende meditatie draagt bij aan je openheid van geest.

Zo kun je uiteindelijk zowel mentaal als fysiek vol profijt hebben van je yoga practice.

Een momentje voor jezelf

Probeer de zonnegroeten te zien als het begin van een momentje voor jezelf. De zonnegroeten zijn een perfecte manier om te mediteren door middel van beweging. Ze kunnen je helderheid geven in de dingen van alledag. Zie de zonnegroeten dan ook als een cadeautje die met open armen mag ontvangen, iedere keer wanneer je op je mat stapt.

Namasté!