fbpx

Weleens emotioneel in een yogales?

Weleens emotioneel in een yogales?

Veel mensen die bekend zijn met yoga en goed in contact staan met het lichaam, zullen weten dat emoties vaak worden opgeslagen in het bekkengebied. Word je weleens emotioneel in een yogales? Bij stretching van de heupen en twisten van de onderrug, kan het zo zijn dat de tranen beginnen te rollen door oud verdriet dat naar boven komt.

Hoe werkt dit eigenlijk?

Vanaf de onderste borstwervel (T12) en de rugwervels (L1 – L5) loopt een spier door de holling van de bekken en eindigt aan de binnenkant van het bovenbeen (de femur). Deze spier heet de psoas (uitspraak so-as). Het zorgt ervoor dat we ons kunnen kunnen verplaatsen en heeft effect op het hebben van balans, flexibiliteit, kracht en mobiliteit en het functioneren van de seks organen. De psoas is de enige spier die de rug verbindt met de benen en door zijn verbinding met het middenrif heeft het invloed op de ademhaling.

Psoas en emoties

Wat de psoas zo interessant maakt is dat de spier sterk reageert op stressvolle situaties en fungeert als opslagplaats voor emoties uit het verleden. In geval van gevaar staat de spier klaar om te zorgen dat je weg kunt rennen of kunt vechten. Als deze acties niet mogelijk zijn, helpt de psoas je om ineen te krimpen. Zo worden alle kwetsbare delen van het lichaam, zoals het gezicht, hart, longen en (seks)organen, beschermd.

Bij stress is de psoas aangespannen, zodat we alert en adequaat kunnen reageren. Echter, wanneer de spier voor langere tijd gespannen is, bijvoorbeeld bij chronische stress, kan het moeizaam meer ontspannen. Een gevoel van permanente onrust en alertheid is het gevolg, omdat het lichaam voortdurend het signaal krijgt dat er gevaar dreigt.

Maar ook fysiek kan het nare gevolgen hebben. Klachten als (lage) rugpijn, ischias, menstruatieproblemen, onvruchtbaarheid, een verstoorde stoelgang, pijn in de heupen en knieën kunnen symptomen zijn van een te gespannen psoas. Door de verbinding met het middenrif kan het leiden tot een hoge adem, benauwdheid en hyperventilatie.

Psoas en yoga

In een yogales gaan we actief op zoek naar de stretch van de psoas. In de houdingen kan het gebeuren dat je wordt overvallen door emoties. Zie dit als een moment waarop emoties en oud verdriet kunnen worden losgelaten. Je kunt je daarna stukken lichter, stabieler en sterker voelen; de emmer is geleegd. Zo’n ontlading kan zich na de les uiten in het overmatig dromen of het opeens moeten huilen bij een zielige film. Het fijne na deze emotionele uiting is dat men verlichting ervaart, nieuwe inzichten krijgt en meer in contact staat met wie ze werkelijk zijn in plaats van wat ze voelen. Dus.. word je weleens emotioneel in een yogales? Laat het lekker gaan. Emoties zijn niet wie we zijn, maar komen en gaan en zijn met het uur veranderlijk.

Yin yoga is een vorm van yoga waarbij je langer in dezelfde houding blijft. Zo geeft het je de mogelijkheid om jouw lichaam en geest te onderzoeken op opgeslagen patronen. Na de les zul je volledig ontspannen en vol energie de zaal verlaten. Vanaf december breiden we het rooster uit met op maandag om 9:30u en donderdag om 9:30u een heerlijke yin les.

Lees ook: 
Mindful Moment: Mijn lichaam is mijn huis
Rise & shine