Winter detox voor meer energie en balans

Yes! Januari! Een nieuw begin: dat voelt goed. Een uitgelezen moment voor een mini detox. Sapkuren zijn in de winter niet aan mij besteed. Dan word ik behoorlijk gefrustreerd en chagrijnig. Twee dingen die je niet wil tijdens een detox. Bovendien kan het zo zijn, dat door te vasten, je je verteringsvuur juist op een lager pitje zet. Daarom kies ik voor een reiniging in de vorm kitchari, een makkelijk verteerbaar en reinigend gerecht. Gedurende 5 aaneengesloten dagen eet ik ’s middags en ’s avonds onderstaande maaltijd. ’s Ochtends kies ik voor warm fruit. Om het afvalstof-afvoer-proces te versnellen drink ik alleen maar warm water en kruidenthee.

Kitchari -voor 1 persoon – 1 maaltijd

50 gram Mung Dahl (of groene mung bonen) – minimaal 8u weken

50 gram Witte Basmati rijst – wassen en minimaal 1 uur weken

½ elp Ghee (geklaarde boter) of kokosolie

½ tlp Komijnzaad

½ tlp Kurkuma (geelwortelpoeder)

½ tlp Koriander poeder (optioneel)

500 ml Water

Natuurlijk zout: Himalaya, keltisch zeezout

 

Kooktijd: +/- 25 minuten

Nodig: pan met dikke bodem

 

Verhit de ghee op half hoog vuur en fruit de komijnzaad totdat het bruin wordt.

Draai het vuur laag en voeg de kurkuma (en koriander poeder) toe.

Voeg de (afgegoten) rijst en mung dahl eraan toe met het water.

Breng het geheel aan de kook, doe de deksel op de pan en draai het vuur laag. Kook het totdat de mung dahl uit elkaar begint te vallen en de rijst en mungdahl een worden.

Voeg zout naar smaak toe en dien warm op.

 

Hanneke

Volg Hanneke op Instagram via @peetershanneke

Recept via: Happyway.nl
Foto: oh holy basil

Wordt SuperFit in 2016 met het Bluebirds SuperFit programma!
Voor slechts 99,- onbeperkt groepslessen, het Bluebirds Voedingsplan en onbeperkt liefde en thee.