fbpx

Yoga & Mindfulness: Doorleef alles en behoud het goede!

Yoga & Mindfulness: Doorleef alles en behoud het goede!

yoga & mindfulness

Durf jij te zeggen: “Ik weet het niet meer’ ?

Voor vele mensen is verandering een angstbeeld. Het doel is om van A naar B te gaan, en als je ergens halverwege blijft steken, is er iets niet goed gegaan, of sterker nog, jij hebt iets niet goed gedaan. Er zijn dan twee mogelijkheden om de situatie te vermijden: of je ontkent de stagnatie, of de stagnatie is niet te ontkennen, maar je schrijft het toe aan iets buiten jezelf dat de schuld krijgt. Inmiddels zijn vele van ons er wel achter dat je een ander niet kunt veranderen. Dus voor verandering dien je eerst te kijken naar jouw eigen aandeel. Wat kun jij veranderen om verandering in de situatie te brengen?

Voor verandering is een nieuwe denkwijze nodig

Een nieuwe denkwijze begint bij iets ‘anders’ doen dan hoe je het voorheen hebt gedaan, een andere keuze maken, zonder dat je precies weet wat de uitkomst zal zijn. ‘Het even niet weten’ kan vooraf gaan aan het maken van die andere keuze. Niet weten is een belangrijk onderdeel van leren. Vanuit niet weten en het ongemak dat daarbij hoort worden creativiteit en vernieuwing geboren en kan nieuwe energie jou leiden naar nieuwe inspiratie van waaruit je nieuwe keuzes kunt maken.

Loslaten van controle schept ruimte

Innerlijke leiding is de energie die ons leid via gevoel en gedachten. De basis hiervan is vertrouwen. Wat vooraf gaat aan vertrouwen is ‘het durven loslaten van de controle’. We hebben de ervaring van stagnatie, het vastlopen, ‘het even echt niet meer weten’ nodig. Deze schijnbaar negatieve ervaring schept juist de ideale omstandigheid voor onszelf om toe te geven dat we het even niet meer weten. Dit helpt ons de controle los te laten, waardoor er ruimte ontstaat om bewuster te kunnen luisteren naar onze innerlijke leiding, onze intuïtie, ons gevoel, ons hart, van waaruit vernieuwde inzichten ons de weg kunnen wijzen om de problemen stap voor stap te veranderen en op te kunnen lossen.

Spiritualiteit is het leven zelf

Het zijn de ervaringen van het leven zelf, positief en negatief die je de weg wijzen naar het uiteindelijke doel blijheid, liefde en geluk. Ieder dag is een nieuwe ervaring, met positieve en negatieve ervaringen. Het leven is er om alles, iedere ervaring, te doorleven, en vanuit die doorleving bouw je kennis, weten en wijsheid op, en beklim je de ladder naar geluk. De essentie van spiritualiteit: doorleef alles en behoud het goede!

Iedere zondag Yoga & Mindfulness bij Bluebirds.

Willemijn Maria – www.willemijnmaria.nl