fbpx

Yoga & Mindfulness: Leer je het dan nooit af?!

Yoga & Mindfulness: Leer je het dan nooit af?!

Gewoontes hebben we allemaal, die dingen die we doen die we zelf zo normaal vinden en waar andere soms zich erg aan kunnen storen. Een van die gewoontes waar we ons allemaal in herkennen is de eeuwige mobiele telefoon. Veelvuldig wordt onze focus, vaak onbewust, verlegd naar wat zich op je mobiel afspeelt.

Soms lijkt het wel zo erg dat onze mobiele telefoon een verlengstuk van ons is geworden. Tijdens een gesprek met iemand hebben we meer oog voor wat er op facebook afspeelt dan voor de persoon die tegenover ons zit. Een andere veelvoorkomende en herkenbare gewoonte is nagelbijten, wat men vaak doet vanuit stress en al van jongs af aan erin is geslopen. Ook eens een keertje ‘nee’ zeggen is voor veel mensen een probleem. Op iedere vraag om hulp, extra werk, wil of kun je gewoon geen ‘nee’ zeggen. Dat heeft tot gevolg dat je alleen maar bezig bent met de ander en uiteindelijk geen tijd meer over houdt voor jezelf.

Gedachten zijn vaak gewoontes
Gewoontes zijn vaak zo geïntegreerd in onszelf dat we er pas bij stil staan als de gewoonte ons meer in de weg zit dan ons dient en er pijn en ellende door ervaren. We zouden dan graag iets willen veranderen. Maar waarom blijken sommige zaken eenvoudig te veranderen en kosten andere zaken erg veel moeite? Alles begint bij een gedachte. Dingen altijd op dezelfde manier doen is gelijk aan steeds weer de zelfde gedachtes hebben. Dus voor verandering is een nieuwe denkwijze nodig.

Voor een nieuwe denkwijze moet je je eerst bewust worden van je eigen denkpatronen. Hoe een bepaalde denkwijze jouw leven is binnen geslopen heeft vaak te maken met cultuur, opvoeding en ervaring. Jouw gewoontes hebben te maken met hoe je reageert op de situaties om jouw heen. De kunst is dat je leert ‘kijken’ naar jouw gedachtes en je bewust wordt vanuit welke gedachte jij handelt.

Oefening baart kunst
Aanstaande zondag zal de Yoga & Mindfulness les in het teken staan van het ‘doorbreken van gewoontes’. We zullen gebruik maken van de diep transformerende techniek van de Kundalini Yoga om ons zelf uit onze comfort zone te trekken en stimuleert om routine matige gedachten en het voortkomende gedrag hieruit te doorbreken. In combinatie met de Yin yoga, leren we onze ‘gebreken’ tevens te accepteren om vanuit de acceptatie ons zelf de ruimte en tijd te geven om daadwerkelijk bepaalde zaken te kunnen veranderen.

Want iedere verandering gaat gepaard met vallen en opstaan, maar onthoudt; alle kleine beetjes helpen en oefening baart kunst!

Willemijn Maria – www.willemijnmaria.nl

Iedere zondag Yoga & Mindfulness bij Bluebirds.