fbpx

Yoga & Mindfulness: Vrijheid

Vrijheid is…

Amsterdam wordt door de buitenlander gezien als een unieke stad vol vrijheid. Alles mag en alles kan. De toerist vermaakt zich hier dan ook uitstekend. Maar wat betekent vrijheid voor de Amsterdammer?

Wat betekent vrijheid voor jou?

Vrijheid is een breed begrip en na de vraag aan een aantal Amsterdammers gesteld te hebben, blijkt ieder zo z’n eigen beleving hiervan te hebben. De een voelt zich pas echt vrij als hij ver weg op vakantie is, de ander op zijn racefiets met de stralende zon op zijn bol, en weer een ander voelt zich al vrij wanneer hij een dagje geen drukte en stress van werk heeft. Verschillende antwoorden met één gemeenschappelijke deler; het gevoel van vrijheid hangt vaak af van externe factoren, de situatie waarin wij ons bevinden.

Wat betekent vrijheid voor mij?

Toen ik de vraag aan mijzelf stelde kwam ik ook tot de conclusie dat als ik op vakantie ben in Indonesia, ik me vrij voel van alle ‘rompslomp’ dat hier in Nederland eerder mijn gevoel van vrijheid doet krimpen. Als het rustig is om mij heen, het zonnetje schijnt, weinig zorgen, geen stress dan is het voor mij makkelijker om mij vrij te voelen. Maar zodra de druk zich opvoert, deadlines in beeld komen, rekeningen mij aanstaren die nu echt betaald moeten worden en mijn bankrekening rood gloeit, dan vind ik het dus ineens een stuk moeilijker om mijn hoofd koel te houden en mijn gevoel van vrijheid vast te houden.

Gedachten in jouw hoofd die je gevoel van vrijheid ontnemen.

Alles begint bij een gedachte. Ik, net als 99% van de rest van de wereldbevolking, ben slaaf van mijn gedachten. Als er op een dag constant gedachten door mijn hoofd razen die mij zorgen baren, heeft dit invloed op mijn gevoel, ik voel me hierdoor opgejaagd, onrustig en soms zelfs lichtelijk in paniek. Alsof die gedachten mij gevangen zetten in mijn eigen hoofd en mijn gevoel van vrijheid ontnemen. Herkenbaar? Je kunt er de hele dag maar druk mee zijn, met al die gesprekken in je hoofd.

Je kunt jouw hoofd vergelijken met een e-mail box.

Je vrij voelen begint bij jouw gedachten en hangt af van met welke gedachtestemmetjes je praat in je hoofd. Je kunt jouw hoofd vergelijken met een e-mail box. Met daarin inkomende gedachten; dingen waar je over nadenkt, het afwegen van keuzes en uitgaande gedachten; het beoordelen van iets.

Je kunt jezelf trainen meer aandacht te besteden aan ‘het scannen’ van jouw gedachten. 

Welke gedachten geven jou een blij gevoel, zijn positief en welke gedachten zaaien eigenlijk alleen maar onrust, paniek en zijn negatief? In de Yoga & Mindfulness les train je jezelf om de tijd te nemen jouw eigen gedachten te observeren. Jouw email box te scannen; welke gedachten kunnen de prullenbak in en welke gedachten zijn positief en stimulerend om op te reageren? Je wordt flexibel in het afwegen voor jezelf met welk gedachte stemmetje je wilt praten in je hoofd en met welke niet.

Jezelf herinneren dat vrijheid een keuze is. 

Aan welke gedachten schenk je aandacht? En voor welke gesprekken in je hoofd neem je de tijd? Kies je voor positieve gedachten of voor negatieve gedachten? Het leven is keuzes maken, en vrijheid is dus ook een keuze; een keuze die je op ieder moment ‘bewust’ kunt maken, in stilte…in gedachten.

Yoga & Mindfulness, iedere zondag bij Bluebirds.

Willemijn Maria – www.willemijnmaria.nl

Lees ook:
Yoga & Mindfulness
Yoga & Mindfulness: Breng je gevoelens in balans