fbpx

Wat zit er achter onze verslavingen?

Wat zit er achter onze verslavingen?

We krijgen er bijna allemaal vroeg of laat wel een keer mee te maken: verslavingen. En vaak zijn we ons hier niet eens echt van bewust.  Soms zijn het namelijk zaken die er gewoon insluipen, zonder dat je er erg in hebt. Je hebt de overtuiging dat je echt wel zonder alcohol, chocola, roken, shoppen, series kijken, facebook of je telefoon kan. Maar soms kom je op een punt dat je elke zondag, terugkijkend op de week, beseft dat je toch weer in de verleiding bent gekomen en dus eigenlijk stiekem niet zonder kunt. Zo zeggen vrienden van mij elke week weer dat ze nu ECHT een paar weken niet meer gaan drinken en/of roken. Of vriendinnen die, elk weekend weer, Tinder op hun telefoon installeren, iedereen een bericht sturen om het vervolgens op dinsdag toch maar weer te verwijderen; of elke paar weken op een (vaak) teleurstellende date gaan; dat rode wijntje dat ik toch stiekem elke avond wel heel lekker vind bij het eten of die Netflix-serie terwijl het leven buiten op mij wacht. Goed, je snapt mijn punt.

 Best vermoeiend die verslavingen

In veel gevallen hebben we meerdere verslavingen die ons elk wat anders zouden kunnen vertellen, mits we bereid zijn om te stoppen met deze vertrouwde patronen. Maar dat is vaak de reden dat we hier niet mee kunnen stoppen en iedere keer weer in de verleiding komen. We willen deze stemmen juist niet horen. Dus razen we maar door en grijpen we alle externe afleidingen met beide handen aan. In Amsterdam is het heel normaal geworden om bijna elke avond in de kroeg te staan en in het weekend doen we daar met z’n allen nog een behoorlijke schep bovenop. Tussendoor willen we ook sporten, 5 dagen per week een veeleisende job hebben en zoveel mogelijk indrukwekkende hobby’s en als we geen vaste liefde hebben zorgen we wel voor een tijdelijke invulling hiervan. Vermoeiend he? Oké, duidelijk, het is tijd om iets te gaan veranderen.

 Pluk de dag!

Laat ik echter wel voorop stellen dat ik ervan overtuigd ben dat wij leven om te voluit te ervaren en te creëren, “Carpe Diem”. Dat het leven niet bedoeld is om alleen maar mediterend op een berg of op de bank door te brengen. Maar het kan allemaal denk ik wel net even wat minder en een stuk bewuster. Op het moment dat jij volledig bewust dat nieuwe paar schoenen koopt of in een keer een kilo chocola wegwerkt, puur omdat je even wilt genieten en al het interne werk hebt gedaan, zeg ik Go For It!! Enjoy life while you’re here. Maar ben je daar nog niet (zoals de meesten van ons) probeer dan nu en hier op dit moment de afspraak met jezelf te maken om alle verleidingen een paar weken de deur te wijzen en door de zure appel (want die gaat komen) heen te bijten. Just Do It, zoals een wijs bekend merk ook wel tegen ons zegt.

 Waar ren je nu eigenlijk voor weg?

Ga eens echt voelen waar je nu zo hard voor aan het wegrennen bent. In het begin zal je snel vergeten waar je het voor doet en zal je een aardige strijd in je hoofd voeren met alle stemmen die van alles willen. Maar zoals met alles: dat waar je geen aandacht aan geeft verdwijnt uiteindelijk. Dan trekt de mist op en kun je zien waar je al die externe factoren voor nodig hebt en dat je eigenlijk voor jezelf aan het wegrennen bent. En dat kan soms best confronterend zijn. Maar vechten tegen je verslavingen zal het alleen maar in stand houden. Als je veel behoefte aan sex hebt zul je erachter komen dat je vooral op zoek bent naar eenheid, versmelting en ontlading. Ga je vaak shoppen, dan gaat het vaak om het niet aankunnen van de leegte en oppervlakkigheid van het leven en dan zoek je wanhopig naar iets om het gat op te vullen. En zo staat elke verslaving voor iets waar je naar op zoek bent en denkt het extern te kunnen vinden. Liefdevol naar jezelf kijken en steeds minder aandacht aan al dat andere geven werkt wel. Kun jij je eigen beste vriend zijn en kun je een paar uur zonder welke afleiding dan ook met jezelf op de bank doorbrengen? Of misschien zelfs wel een heel weekend in een hutje op de hei? Wellicht stel je jezelf nu de vraag waarom dit zo belangrijk is en waarom die coaches, therapeuten en goeroes het toch altijd weer hierover hebben. Maar hoe kun je anders een vol, succesvol en gelukkig leven leiden, als je jezelf niet eens echt kent en waardeert? Als je alleen maar naar buiten kijkt en nooit naar binnen. Ik weet uit eigen ervaring dat het zo lekker kan zijn om rust in je hoofd te krijgen en niet meer zo afhankelijk te zijn van de buitenwereld. Om van daaruit bewust te kiezen om echt te genieten van het leven, elke dag opnieuw.

 Let’s Go!

Voel jij je getriggerd en gemotiveerd door dit verhaal? En zie je het wel zitten om een paar weken zonder verleidingen door te brengen? Te werken aan je self-empowerment?! Ik ben wekelijks bij Bluebirds te vinden als coach en meditatie teacher. Stuur mij een berichtje en dan gaan we samen aan de slag! Want het is inderdaad niet makkelijk en daarom hoef je het niet alleen te doen. Check deze link voor meer info

Liefs,

Eliane

Een afspraak maken met Eliane kan via hier! Of volg iedere woensdagavond de meditatieles!

Lees ook:
Meditatie →flow→inzicht→creëren→succes en geluk
Happy & Healthy liefde