fbpx

Zoek je een alternatief voor alcohol & cafeïne?

Zoek je een alternatief voor alcohol & cafeïne?

Wist je dat thee en eten een hele goede combinatie zijn? Door thee te combineren met een maaltijd maak jij gegarandeerd indruk op je vrienden. Na deze introductie in het theesommelierschap kun ook zelf aan de slag met ’tea pairing’. Een goed alternatief voor jouw alcoholvrije of cafeïnevrije maand.

We zullen je de ingewikkelde gerechten met thee als ingrediënt besparen. We geven je daarom tips over hoe jij thee met een maaltijd kunt combineren. Volg deze drie regels en verbeter niet alleen je thee ervaring maar ook je diner ervaring:

  1. Bepaal de herkomst

Thee groeit op verschillende plekken in de wereld. Het klimaat, de ondergrond (terroir), andere gewassen en de kennis van de theeboer zijn van invloed op de smaak van het theeblaadje.

Bij het bepalen van de smaak houden theeboeren rekening met de lokale keuken. In de Japanse keuken wordt bijvoorbeeld veel gebruik gemaakt van de vijfde smaak, umami. Het is daarom ook geen verrassing dat een Japanse groene thee zoals Sencha Shimizu of Japan Kukicha goed past bij sushi.

Niet zo’n fan van sushi? Jasmijnthee past goed bij lichte Chinese gerechten, en chai tea zoals Yogi Power is de ideale combinatie met kruidige Indiase gerechten.

  1. Tannines en vetten

Taninnes zorgen voor astringentie in de mond, dat helpt bij het neutraliseren van de volle smaak van vette gerechten. Als standaardregel kun je aanhouden; hoe vetter de maaltijd hoe sterker de thee. Een goede combinatie is bijvoorbeeld zwarte thee zoals English Breakfast bij een stevig ontbijt, of Ceylon Pettiagalla bij patisserie met room of slagroom.

  1. Smaak versterken

Misschien heb jij je al eens afgevraagd waarom er in chique restaurants een schijfje citroen bij Earl Grey thee wordt geserveerd, dat helpt de citrussmaak van bergamot in Earl Grey te versterken.

In ons Bluebirds nest kun je de eerste stappen in tea pairing zetten door de Vanilla Rooibos te combineren met de Vanilla bar van Clean Cuisine. 😉

Daniella

In combinatie met Citea.

Lees ook:
Wil je minder koffie drinken? Dit is hoe je het aan moet pakken!
Last van de 4 uur middagdip? Drink thee!